Motion till riksdagen
1997/98:Sf235
av Margareta Sandgren (s)

Underhållsstödet för barn till särlevande föräldrar


Redan en kort tid efter införandet av lagen om underhållsstöd till särlevande föräldrar kunde man ute på landets försäkringskassor märka effekterna av densamma. Ansökningarna om anstånd är ganska många. Den tid som förflyter mellan anmälan om underhållsstöd och fram till dess ärendet skickas till kronofogdemyndigheten för indrivning om den bidragsskyldige ej betalar synes alltför kort och den enskilde ges inte anständig tid att reda ut sin situation. Enligt indrivningsförordningen skall kassan senast då fordran är två månader efter att beslutet är delgivet lämna över ärendet för indrivning. Ärenden omfattande så ringa belopp som det till att börja med handlar om är inte prioriterade hos kronofogdemyndigheten och blir därmed liggande innan något indrivningsförfarande inleds medan den enskildes skuld växer. Möjligheterna för försäkringskassan att arbeta med utfyllnadsbidrag har genom införandet av det nya systemet starkt begränsats. Inte heller finns det möjlighet att göra överenskommelser om betalningsplan för att reglera skuld för underhåll. Reaktioner har kommit beträffande beräkningsåret för inkomst. Den beräknade besparingen på det nya systemet är långt ifrån uppnått.

Fördelarna med den nya lagstiftningen är bl.a. att den tydliggör föräldrarnas ekonomiska ansvar för sina barn. Nackdelen är de begränsade möjligheterna för försäkringskassorna att arbeta mer med utfyllnadsbidrag och betalningsplaner för reglering av skuld. Fördelarna med utfyllnadsbidrag för den bidragsskyldige är känslan av att kunna göra rätt för sig så långt möjligt och att föräldrarnas ansvar blir tydligare genom att betalning sker direkt till boföräldern. Att föräldrarnas gemensamma skyldighet för barnet blir mer påtaglig och konkret samt att barnets rätt till båda sin föräldrar kommer mer i fokus. Fördelarna ur samhällets perspektiv är att ett gemensamt föräldraansvar för barnets försörjning och livskvalité ger bättre förutsättningar för barnets utveckling. Ett gemensamt ansvar för barnets försörjning kan göra att kortare ekonomiska svackor kan överbryggas av föräldrarna gemensamt. Och det skulle innebära lägre administrations­kostnader för samhället eftersom försäkringskassan inte behöver administrera inbetalningskort, kontrollera inbetalningar, bevaka delgivningar och framför allt minska löpande ärenden med debitering av återbetalningsskyldighet i bidragsregister. Sannolikt skulle inbetalningsgraden öka i förhållande till nuläget.

För att öka inbetalningsgraden bör tidsangivelsen i 2 § lagen om indriv­ning av statliga fordringar ändras från två till fem månader. Om försäkrings­kassan under denna tid får den bidragsskyldige att följa en lämplig betalningsplan skall ärendet stanna kvar hos kassan. På sikt bör alla dessa ärenden bli utfyllnadsbidrag. För många bidragsskyldiga kan det vara en morot att utfyllnadsbidrag beviljas när skulden är reglerad. Det bör även finnas möjlighet, om kassan tycker det är lämpligt, att utfyllnadsbidrag lämnas för löpande utbetalning och skulden för retroaktiv tid betalas till kassan genom överenskommen betalningsplan. Den föreslagna ändringen medför att samhällets krav för återbetalningsskyldighet blir mänskliga och framför allt realistiska.

Försäkringskassan bör debitera aviseringskostnad för utsändande av inbetalningskort. Detta medför att utfyllnadsbidrag blir mer attraktivt genom att betalningen där blir gratis genom banköverföring till boföräldern.

En annan möjlighet att öka antalet utfyllnadsärenden är att alltid börja med att bevilja underhållsstöd i form av utfyllnad. Det skall finnas särskilda skäl för att få fullt underhållsstöd direkt. Och det bör ankomma på den bidragsskyldige att påvisa sin bristande betalningsförmåga och söka anstånd med betalningen. Om en bidragsskyldig inte tar sitt ansvar i detta hänseende kommer fullt underhållsstöd att beviljas vilket medför betalningsavisering varje månad.

Mot bakgrund av ovanstående bör en utvärdering av underhållsstödet, som beaktar de i motionen lagda förslagen, snarast komma till stånd.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skyndsam utvärdering av underhållsstödet.

Stockholm den 1 oktober 1997

Margareta Sandgren (s)