Motion till riksdagen
1997/98:Sf232
av Eva Persson Sellin och Lars U Granberg (s)

Överlåtelse av föräldrapenning


Idag kan tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn tas ut av såväl föräldrarna som av far- och morföräldrarna till barnet. Detta är en mycket värdefull rättighet, såväl för barnet som för föräldrar och far- och morföräldrar.

Föräldrapenningen får dock enbart tas ut av mamman och pappan till barnet. Det skulle vara till stor fördel för många familjer om föräldrarna hade rätt att överlåta föräldrapenningsdagar till far- och morföräldrarna till barnet.

En sådan rätt att överlåta föräldrapenningsdagar skulle möjliggöra för småbarnsföräldrar att under en kortare tid av föräldraledigheten kunna arbeta eller utbilda sig. Det skulle också göra det möjligt för föräldrarna att gå tillbaka in i arbetslivet eller utbildning tidigare och samtidigt veta att deras baby har en bra omsorg i hemmet. Att som far- och morförälder ha rätt att ta ut föräldrapenning skulle berika vardagen samtidigt som barnet redan i tidig ålder får en nära relation till en äldre släkting.

Det är ingen nyhet att småbarnsföräldrar samtidigt som de skaffar barn också ofta befinner sig mitt i en yrkeskarriär. Att rätten och möjligheten fanns för farmor eller morfar att sköta om sitt barnbarn under två veckor eller kanske tre månader på dagtid medan föräldrarna arbetar skulle göra valfriheten större för många familjer. Idag finns den möjligheten bara för de som har pensionerade far- och morföräldrar eller i de familjer som har en mycket god ekonomi, där man har råd att avvara lönen för far- eller morföräldern.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överlåtelse av föräldrapenningen.

Stockholm den 2 oktober 1997

Eva Persson Sellin (s)

Lars U Granberg (s)