Motion till riksdagen
1997/98:Sf231
av Hans Karlsson (s)

Bättre förutsättningar för gravt synskadade


En förutsättning för att den som blivit gravt synskadad ska kunna återgå till arbete, är att hon/han får en till­räckligt omfattande och allsidig rehabilitering. Detta förutsätter idag att gravt synskadade får del av en om­fattande arbetslivsinriktad rehabilitering genom i huvud­sak försäkringskassans försorg.

Genom att medel och beslut är decentraliserade till varje kassa, blir kostnaden för arbetslivsinriktad rehabili­tering så hög för en gravt synskadad, att kassan ibland saknar medel och ibland drar sig för kostnaden som kan uppgå till 400.000 kronor, vilket är 10 ggr så mycket som en arbetslivs­rehabilitering kostar per person under 1996: 39 900 kronor. (Enligt Riksför­säkrings­verket ge­nom­förde 13.500 per­soner arbetslivsinriktad rehabilite­ring för sammanlagt 525 milj kronor.) Detta har lett till att gravt synskadade i yrkesverksam ålder inte har kunnat få en tillräcklig re­habilitering, utan gått till förtids­pension och sysslolöshet istället för till utbildning och arbete.

Antalet personer i yrkesverksam ålder som drabbas av grav synskada är mycket litet, endast 50–100 per­soner per år, varför kunskapen om gravt synskadades för­hål­lan­den och möjligheter till rehabilitering är mycket liten ute på försäkringskassorna.

Mot denna bakgrund föreslås att Riksförsäkringsverket, som en försöks­verksamhet under 1998, inte fördelar hela medelsanslaget för arbetsl­ivs-inriktad rehabilitering ut till kassorna, utan behåller 10 miljoner kro­nor för att kunna tillförsäkra arbetslivsinriktad rehabi­lite­ring för personer med om­fattande behov av sådan rehabilitering.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska resurser för rehabilitering.

Stockholm den 2 oktober 1997

Hans Karlsson (s)