Motion till riksdagen
1997/98:Sf207
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Bättre samordning mellan sjukförsäkringen och hälso- och sjukvården


De reumatiska sjukdomarna, som kan härledas till åttiotalet olika diagnoser, utgör tillsammans en av de fyra stora folksjukdomarna i Sverige. Samtidigt är det fråga om en stor kvinnosjukdom eftersom 75 procent av de drabbade är kvinnor. Sjukdomen som sådan kan ha ett mycket allvarligt förlopp och den kan även drabba barn och ungdomar.

Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi (CMT) vid Linköpings universitet har i CMT‑rapport 1995:9 Samhällsekonomiska aspekter på reumatisk sjukdom visat att det råder en stor obalans mellan indirekta och direkta kostnader när det gäller reumatisk sjukdom.

I CMT:s rapport visas att den totala samhällskostnaden för reumatisk sjukdom, i 1994 års penningvärde, uppgår till 49 miljarder kronor per år. Fem miljarder kronor är direkta kostnader bestående av slutenvård, öppenvård samt läkemedel. 44 miljarder kronor är produktionsbortfall i form av sjukskrivning och förtidspension. Det går därför att dra slutsatsen att det finns utrymme att öka sjukvårdsinsatserna för dessa grupper utan att samtidigt öka kostnaderna för samhället, under förutsättning att det finns verksamma och effektiva vårdformer som används för rätt grupper.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen att en möjlighet öppnas för försäkringskassan att sluta avtal med kommun, landsting och länsarbets­nämnd om att delta i gemensamma projekt i syfte att uppnå en effektivare användning av tillgängliga resurser. Detta är förvisso ett steg i rätt riktning, men troligen ett otillräckligt steg.

Genom att många landsting under flera år har arbetat med olika former av beställarorganisation är det nu möjligt att konstatera att det finns överkapacitet inom vissa delar av sjukvården där det samtidigt finns vårdköer, t ex beträffande operativa ingrepp för höftledsplastik etc. Att i detta sammanhang nyttja socialförsäkringsmedel för att ta ned dessa köer torde gagna alla parter. Självklart skall prövning ske utifrån patientens medicinska behov och prioriteringspropositionens riktlinjer.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en aktiv användning av socialförsäkringsmedel för att korta vårdköer.

Stockholm den 29 september 1997

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)