Motion till riksdagen
1997/98:Sf17
av Ragnhild Pohanka m.fl. (mp)

med anledning av prop. 1997/98:36 Återkallelse av uppehållstillstånd


1 Är fyra år lika lång tid för alla?

Regeringen presenterar i föreliggande proposition ett förslag till hur utlänningars anknytning till det svenska samhället skall kunna ligga till grund för kommande beslut om återkallande av uppehållstillstånd. Särskild hänsyn skall kunna tas till utlänningens levnadsomständigheter och familjeförhållanden samt till hur länge utlänningen vistats i Sverige.

Vi i Miljöpartiet de gröna kommer i motionen förtydliga våra ställnings­taganden vad gäller de föreslagna förändringarna av utlännings­lagen särskilt i förhållande till FN:s barnkonvention. Barn är i alla familjer oskyldiga till de eventuella misstag eller förvanskningar av sanningen som deras föräldrar kan göra sig skyldiga till. Detta gäller naturligtvis även barn i flyktingfamiljer. Därför kommer vi i samband med att vi presenterar våra ståndpunkter ytter­ligare betona barnets sårbara ställning i processer vid återkallande av uppe­hållstillstånd. Barn uppfattar inte tid på samma sätt som vuxna. Därför är två, tre eller fyra år en mycket lång tidsrymd för ett barn i ett nytt land. Där den vuxne förmår hålla bilden och anknytning vad gäller språk och dylikt levande i förhållande till hemlandet, anpassar sig barn i stället snabbt till det nya landet. Därför slår ett återkallande av uppehållstillstånd hårt mot barn med nya kamrater, ny lärare, ny lekplats och nya språkkunskaper. För ungdomar kan dessutom flera år av deras viktiga gymnasieutbildning vara mer eller mindre förgäves om de tvingas avbryta den för att återvända till ursprungs­landet.

2 Tidsbegränsade uppehållstillstånd

Att identiteten inte kan fastställas är ett allvarligt problem. Miljöpartiet ser därför med glädje att Invandrarverket lägger ned större resurser på att fastställa asylsökandes identiteter. Sådana ansträngningar kan enbart förbättra de asylutredningar som framöver kommer att utföras. Vi ansluter oss också till Svenska Röda Korsets remissynpunkter, att Invandrarverkets kvalitetssäkringsprogram måste tillämpas med urskillning så att rätten att få skydd i Sverige aldrig äventyras genom svenska myndigheters kontakter med hemlandsmyndigheter och dylikt.

3 Prövning av återkallelse av uppehållstillstånd

Barnets bästa måste ytterligare framhävas i lagtexten. Flera remissinstanser, bland annat Barnombudsmannen, anser att NIPU:s förslag inte varit tillräckligt långtgående för att kunna skydda och stärka barnens ställning. Miljöpartiet ansluter sig helt och fullt till Barnombudsmannens ställningstagande, att återkallelse av uppehållstillstånd endast undantagsvis skall kunna ske i ärenden där barn under 18 år berörs.

Vi anser inte att samhällets intresse av att reglerera invandringen måste ges företräde framför hänsynen till barns behov.

Vad gäller propositionens text om att levnadsomständigheter i övrigt skall vägas in vid bedömningen av huruvida en familjs uppehållstillstånd skall återkallas eller ej gäller detta i högsta grad barn. Som vi redan inledningsvis påtalat har barn ofta hunnit skaffa sig en betydligt starkare anknytning än föräldrarna. Därför bör barns levnadsomständig:heter i övrigt tillmätas största vikt.

4 Strängare krav på återkallelse efter viss tid

Regeringen föreslår i föreliggande proposition att ett uppehållstillstånd endast i undantagsfall skall kunna återkallas i de fall där en utlänning med uppehållstillstånd vistats i Sverige i mer än fyra års tid. Ett flertal av remissinstanserna har föreslagit en ännu kortare tid; nämligen tre år. Det var dessutom den tid som Miljöpartiet tillsammans med (v+kd+fp) reserverade sig till förmån för i NIPU.

Egentligen borde kanske tiden för återkallande av uppehållstillstånd vara än kortare, t.o.m. så kort som två år. Dock har vi beslutat oss för den tids­gräns som den gemensamma fyrpartireservationen stannat vid, i förhoppning om att denna enighet på sikt skall påverka regeringen att återigen korta tiden. Regeringen har ju i föreliggande proposition visat sig ta intryck av remissvarens negativa syn på den tidigare föreslagna tidsgränsen fem år.

5 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barnkonventionen bör ges kraftigare genomslag i ändrandet av utlänningslagen,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barns tidsuppfattning,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gymnasieungdomars viktiga utbildningstid som skäl för att få stanna i Sverige,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Invandrarverkets kvalitetssäkringsprogram,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppehållstillstånd endast i undantagsfall skall kunna återkallas i ärenden där det finns barn under 18 år inblandade,

  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att levnadsomständigheter i övrigt skall lyftas fram i alla ärenden som berör barn,

  7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppehållstillstånd enbart skall kunna återkallas när inte utlänningen vistats i Sverige med uppehållstillstånd i tre år.

Stockholm den 11 november 1997

Ragnhild Pohanka (mp)

Marianne Samuelsson (mp)

Thomas Julin (mp)

Eva Goës (mp)