Vänsterpartiet har varit utomordentligt kritiskt till den nya, mycket hårda praxis beträffande återkallelse av uppehållstillstånd vid oriktiga uppgifter om sökandens identitet som Statens invandrarverk och Utlänningsnämnden inledde för några år sedan. Vänsterpartiet motsatte sig den utvidgning av möjligheterna till återkallelse som infördes i och med att 1989 års utlänningslag antogs. Därför hälsar Vänsterpartiet med stor tillfredsställelse de i den föreliggande propositionen föreslagna lagändringarna som bör kunna leda till en mänskligare och förnuftigare tillämpning av reglerna om återkallelse av uppehållstillstånd på grund av att sökanden lämnat felaktiga uppgifter om sin identitet. Vänsterpartiet anser emellertid att lagförslaget bör ges en något annan utformning på två punkter.
Vid vilken tidpunkt skall krav på synnerliga skäl för återkallelse inträda? Vänsterpartiet anser att lagtexten bör utformas i enlighet med den ordalydelse 2 kap 9 § 4 st hade i lagrådsremissen. Den lagtext som förekommer i propositionen där utgångspunkten för tidsfristen är ” när frågan om återkallelse av uppehållstillstånd enligt denna paragraf prövas av den myndighet som först beslutar i saken” kan tolkas så att ” prövas” ges den innebörden att utredning och handläggning pågår hos myndigheten. Då är man tillbaka i utredningens förslag att tidpunkten för väckande av frågan om återkallelse blir avgörande. Det kan i sin tur medverka till mycket utdragna förfaranden hos Statens invandrarverk – något som bör motverkas.
Vad händer med dem vars uppehållstillstånd redan återkallats med stöd av bestämmelsen i nu gällande lydelse och som fortfarande finns kvar i landet? De utlänningar som redan fått sitt uppehållstillstånd återkallat med stöd av 2 kap 9 § utlänningslagen i nu gällande lydelse och fortfarande finns kvar i landet bör ges möjlighet till en ny prövning av sitt ärende utifrån regelns nya lydelse. En övergångsbestämmelse med denna innebörd bör antas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den tidpunkt när krav på synnerliga skäl för återkallelse bör gälla,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en övergångsbestämmelse till den föreslagna lagändringen.
Gudrun Schyman (v) |
|
Hans Andersson (v) |
Ingrid Burman (v) |
Lars Bäckström (v) |
Owe Hellberg (v) |
Tanja Linderborg (v) |
Eva Zetterberg (v) |
Ulla Hoffmann (v) |