Regeringens förslag till lagstiftning om kärnkraftens avveckling är en uppföljning av vårens energipolitiska beslut som i sin tur baserades på den energipolitiska uppgörelse som slöts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Kristdemokraternas syn framgår av den energipolitiska motion som presenteras under allmänna motionstiden 1997.
Sammanfattningsvis är Kristdemokraternas uppfattning den att första kärnkraftsreaktorn kan fasas ut när vi tillfört och/eller sparat bort motsvarande el. Tillförseln av el ska baseras på förnybar elproduktion. Det var också den hållning som Socialdemokraterna och Kristdemokraterna var överens om under partiöverläggningarna om energipolitiken. Socialdemokraterna övergav dock denna hållning i överläggningarnas slutskede.
Det finns olika lösningar för hur man praktiskt kan stänga av reaktorer. Vid partiöverläggningarna om energipolitiken genomfördes ingen mer omfattande analys av de olika vägarna – lagstiftning, ägardirektiv för att stänga en statligt ägd reaktor, ekonomiska styrmedel eller en förhandlingslösning med berörda kraftföretag. I stället hastades ett beslut fram, som är en mix av dessa olika handlingsalternativ, en mix som kan leda till ett misslyckande vad gäller omställningen av energisystemet.
Att fatta beslut om att stänga en reaktor utan att veta hur det ska gå till i praktiken, vilka miljökonsekvenser det får och vilka samhällsekonomiska kostnader det medför är en äventyrlig och oansvarig politik.
Frågan om ersättning till berörd reaktorägare är inte löst i propositionen. Det innebär att regeringen förväntar sig att riksdagen ska fatta beslut som leder till kostnader som är okända vid beslutstillfället. Denna beslutsordning är oacceptabel.
Förutsättningarna för ersättning till reaktorägare synes också vara tillyxade utan närmare utredning. Frågan om lagförslaget, som strider mot expropriationsrättsliga principer, är inte besvarad. Det saknas i propositionen klarläggande om huruvida lagförslaget stämmer överens med Europakonventionen eller inte. Det kan göras gällande att ersättningsregeln inte är förenlig med Europadomstolens praxis. Det är inte acceptabelt att en rättsstat skall besluta om lagstiftning utan att dessa frågeställningar är helt klarlagda.
Kristdemokraterna avskriver inte möjligheten till lagstiftning som en del i en genomtänkt avvecklingsstrategi avseende kärnkraftsreaktorer. Det kan vara en del i en samlad politik för omställningen av energisystemet men föreliggande förslag uppfyller inte de krav på helhetssyn på energipolitiken som vi kristdemokrater anlägger. En sådan helhetssyn är nödvändig för att vi ska få det ekologiskt uthålliga energisystemet.
Sammantaget underkänner vi kristdemokrater grunden för liggande lagförslag. Istället borde gången varit:
1) Fastställande av att en avveckling av kärnkraftsreaktorer kan påbörjas när motsvarande produktion av el kan anses säkrad via tillförsel av förnybar el och/eller eleffektivisering som leder till minskat elbehov.
2) Noggrann genomgång av vilka medel som är bäst att använda för att påbörja avvecklingen av kärnkraftlagstiftning, ägardirektiv, ekonomiska styrmedel eller förhandlingar med berörda kraftföretag.
3) Utredning om på vilka kriterier ersättningar skall fastställas för reaktorägare som får kärnkraftsreaktorer avställda.
4) Ekonomiskt underlag och förhandlingar för att fastställa ersättningsbelopp till berörd reaktorägare.
Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag till inriktning i enlighet med denna motion. I avvaktan på detta avvisas regeringens förslag till lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om kärnkraftens avveckling och följdändringen i lagen om kärnteknisk verksamhet,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning på arbetet med kärnkraftens avveckling.
Göran Hägglund (kd) |
|
Ulf Björklund (kd) |
Dan Ericsson (kd) |
Rose-Marie Frebran (kd) |
Holger Gustafsson (kd) |
Mats Odell (kd) |
Michael Stjernström (kd) |