De svenska regeringarna har sedan börjat av 1990-talet uttalat att man driver frågan att ”animal welfare” ska lyftas fram vid tolkningen av WTO-avtalen. I början av 1993 uttalade den dåvarande socialdemokratiska riksdagsledamoten Mats Hellström att Sverige under hans tid som jordbruksminister sett till att frågan om ”animal welfare” fanns med på dagordningen för fortsatta internationella handelsförhandlingar.
Med anledning av regeringens skrivelse om Sverige, EU och handelspolitiken (1996/97:71) lämnades det in flera motioner om handel och djurskydd. Riksdagen avslog dessa motioner med hänvisning till att motionärernas begäran borde kunna tillgodoses inom ramen för det arbete som bedrivs inom EU.
Vad jag känner till så bedriver inte den svenska regeringen något arbete alls för att frågan om ”animal welfare” ska lyftas upp vid tolkningen av WTO-avtalen. Det är snarare så att Sverige accepterar försämringar av djurskyddet då djurens skydd står i strid med WTO-avtalen. Om detta vittnar t ex Sveriges agerande i kosmetikafrågan där Sverige godtog kommissionens förklaring att ett försäljningsförbud skulle strida mot WTO-avtalens krav på undanröjande av handelshinder. I detta fall så borde naturligtvis regeringen tagit strid för försäljningsförbudet.
Miljöpartiet de gröna har under lång tid verkat för en handelspolitik som främjar arbetet för djurens välbefinnande och som stödjer olika instrument, t ex märkning av produkter, som gör det lättare för konsumenterna att välja djurvänliga varor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om ”animal welfare” måste lyftas upp vid tolkningen av WTO-avtalen.
Gudrun Lindvall (mp) |