Motion till riksdagen
1997/98:N300
av Birgitta Hambraeus (c)

Forskning om biodrivmedel


Biomassa kan omvandlas till flytande bränsle, t ex metanol eller etanol och ersätta fossila drivmedel. Vi kan köra våra bilar med gott samvete även i kretsloppssamhället när vi ställer om till biologiskt baserade drivmedel.

Det är viktigt att man ser till energinettot. Skulle det vara så att det går åt nästan lika mycket energi i form av olja för konstgödsel och bekämpnings­medel och i hanteringen, som man får ut av slutprodukten, så är ju ingenting vunnet.

Särskilt när det gäller etanol ur säd måste man vara vaksam. Olika kombinationer i samband med etanolproduktionen kan emellertid ge ett intressant och meningsfullt helhetsresultat. Så skulle t ex ekologisk uppodling av förbuskad mark i Orsa som ger säd till en etanolfabrik öka bygdens attraktionsvärde t ex för besöksnäringen. Restprodukterna från etanoltillverkningen kan bli kraftfoder t ex till frigående svin. Etanolen kan framställas så ren att den passar som råvara till läkemedelsindustrin o s v.

Etanolproduktion i samband med det fliseldade kraftvärmeverket i Falun är också en intressant möjlighet.

Både etanol och metanol skulle kunna distribueras till befintliga bensin­stationer och därmed används den utbyggda infrastrukturen.

Elmotorer med bränslecellsteknik är intressant.

Bränslecellen är en elektrokemisk cell som tillförs syre och bränsle, t ex metanol eller naturgas, som omvandlas till vätgas. Biobaserade drivmedel kunde tankas på vanligt sätt i en bil, omvandlas till vätgas och el genom bränslecellsteknik. Reaktionerna kan beskrivas som kall förbränning. De ger vatten som slutprodukt, alltså inga avgaser. Fördelen med att använda bränslet i en bränslecell i jämförelse med en förbränningsmotor är dels att man undviker kväveoxider, som blir följden vid höga temperaturer, dels att verkningsgraden blir högre.

Bränslecellen användes som strömkälla vid Apollofärden till månen.

Nyligen avlidne professor Olle Lindström, KTH, utvecklade på 1960-talet en 200 kW alkalisk bränslecellsprototyp (AFC) vid ASEA i Västerås för ubåtsdrift. Hans sedermera arbete vid KTH i Stockholm fortsätter och är värt allt stöd.

Tiden är mogen att nu börja använda biologiska drivmedel både i explosionsmotorer och i elbilar. Mercedes har provbilar ute. I Sverige är vi tröga att stödja den tekniska forskningen på området.

Sydkraft och Vattenfall experimenterar med el från bränsleceller, men använder naturgas som energikälla. Därmed missar man själva poängen. Det är när vi använder förnybara energikällor som vi minskar klimatpåverkan och utvecklar kretsloppssamhället.

Regeringen bör se till att energimyndigheten koncentrerar sitt forsknings- och utvecklingsstöd till förnybara energikällor.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningsinriktning för biobaserad bränsleutveckling.

Stockholm den 6 oktober 1997

Birgitta Hambraeus (c)