Motion till riksdagen
1997/98:N291
av Inger Segelström m.fl. (s)

Turism och kvinnojobben


På lång sikt är det nödvändigt att Sverige bryter den könsuppdelade arbetsmarknaden där kvinnorna i majoritet arbetar i offentlig sektor och männen i majoritet i den privata sektorn. Turistnäringen skulle kunna bli den bransch som gick i spetsen för denna långsiktiga strukturomvandling på den svenska arbetsmarknaden eftersom branschen expanderar inte bara i storstäderna utan också i regioner med glesbygd. Barbro Andersson har i sin rapport till Turistdelegationen, Utbildningsfrågor inom turismen, bl.a. visat på en del av de problem som finns och som drabbar kvinnorna särskilt svårt. De har högre betyg än männen och konkurrerar därmed ut dem på turistutbildningen vilket resulterar i att männen väljer andra utbildningsvägar som lättare leder till arbeten med både högre lön och högre tjänster.

Turistnäringen är för Stockholms län viktig av flera skäl. Av de 140 000 som arbetar inom näringen finns ca 65 000 i vårt län. Det intressanta med näringen är dels att den expanderar men framför allt att en majoritet som redan arbetar i branschen (t.ex. inom logi, restaurang och affär) är kvinnor samt att ca 80 % av dem som utbildar sig inom turistutbildningarna i dag är kvinnor. För att erhålla en jämn könsfördelning behövs fler män till branschen. I Stockholms län har det tillkommit 7 % fler personer i branschen åren 1995 och 1996 vilket är högt med tanke på att antalet anställda minskar inom andra sektorer, där många kvinnor arbetar.

Turistdelegationen har regeringens uppdrag att genomföra riktade studier för utvecklingen av svensk turism. I det regeringsuppdraget borde också ingå att studera hur man bryter den könsuppdelade arbetsmarknaden. Detta för att möjliggöra även för kvinnor att också utvecklas och befordras inom branschen samt finna former för fler kvinnor att både starta företag men också utveckla de företag som redan finns. Därutöver behövs det fler kvinnliga ledare och chefer eftersom det både i branschen och dess organisationer till övervägande del finns en majoritet kvinnor anställda medan flertalet chefer är män. I regeringsuppdraget bör också lämnas förslag till hur en bättre samordning kan ske med näringslivet och turistut­bild­ningarna, med försök i Stockholms län och ett annat län som jämförels­e­objekt, samt en kostnadsberäkning. Försöken bör vara fleråriga för att möjliggöra de långsiktiga resultat som kommer att krävas för att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden för kvinnor och män på lång sikt.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studera hur turistbranschen skulle kunna gå i spetsen för att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden.

Stockholm den 2 oktober 1997

Inger Segelström (s)

Carina Moberg (s)

Leo Persson (s)

Eva Arvidsson (s)

Ola Rask (s)

Åsa Stenberg (s)