Motion till riksdagen
1997/98:N289
av Ann-Marie Fagerström (s)

Glasindustrin i Småland


Det svenska glaset, och Glasriket, som med sina bruk spänner över fyra kommuner i sydöstra Småland, är en nationalklenod som vi alla kan vara stolta över. Redan tidigt under detta sekel exporterades glaset som ett starkt bevis på svensk kvalité. Tack vare skickliga formgivare och lika skickliga glasblåsare, slipare och gravörer har Glasriket lyckats behålla sin attraktionskraft. Utvecklingen inom den manuella glasindustrin i Sverige inger dock stor oro. Under de senare decennierna har antalet glasbruk och därmed en mängd sysselsättningstillfällen i Glasriket försvunnit. Frågan är dessutom högaktuell i dessa dagar då den dominerande koncernen i området kraftigt reducerat personalstyrkan. Glasriket i Småland är ett begrepp som ur turistsynpunkt är ett av Sveriges viktigaste upplevelseområden. Mångfalden i området har försämrats genom de rationaliseringar som gjorts och detta är ett hot mot den framtida turismen. Ett stort mått av svensk industrihistoria finns att skåda i området och det är av yttersta vikt att detta bevaras inför framtiden.

Trots att staten i dag medverkar till att utveckla det svenska hantverks- och designkunnandet inom glasområdet, bl.a. genom utbildning och genom att glasnäringen marknadsförs i våra turistsatsningar, borde mer kunna göras, genom att regeringen beaktar en näringslivssatsning som underlättar den svenska manuella glasindustrins och liknande hantverksmässiga näringars framtid.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en satsning på glasindustri och liknande hantverksmässiga näringars framtid.

Stockholm den 6 oktober 1997

Ann-Marie Fagerström (s)