Att demontera ett kärnkraftverks inre radioaktiva kärna anses för svårhanterligt inom överblickbar tid. Först efter femtio år kan man under stora försiktighetsåtgärder ta itu med själva reaktortanken, som då fortfarande är radioaktiv. De svenska kärnkraftverken ligger vid havet för att få god tillgång till kylvatten. De är byggda enligt de aktuella säkerhetskrav och risker som gällde för de lokala förhållanden som rådde vid planeringen. Idag känner man bättre till hotbilderna som har samband med växthuseffekten och som kan påverka kärnkraftverken.
En del teorier talar om en snabb höjning, där man bl.a. diskuterar växthuseffektens påverkan på polaris och glaciärer. Andra teorier förutsäger en långsammare höjning av den, som omkring år 2020 skulle ge resultatet cirka en meter höjning jämfört med dagens nivå.
Det betyder att alla kärnkraftverken riskerar en långsam vatteninträngning i byggnaderna och också att grundförhållandena kan försvagas och ändra sig och resultera i mark- och nivåförändringar.
Har man analyserat riskerna och kontrollerat även avställda kärnkraftverks säkerhet om havsytan höjs, så att man har en överblick över de säkerhetsåtgärder som finns eller saknas? Det är åtgärder som man måste ha en beredskap för. Det betyder alltså att kostnaderna för ett avvecklat kärnkraftverk kan bli betydligt högre om man måste vidtaga åtgärder innan de femtio åren har gått.
Det talas ofta om att kärnkraftverken saknar försäkringar som täcker en olycka fullständigt. De kostnaderna drabbar till största delen samhället. Vem är egentligen ansvarig för incidenter och olyckor vid avstängda kärnkraftverk? Vem betalar för olyckor under avstängningstiden? Redan nu ifrågasätts om kärnavfallsfondens medel räcker för att betala en planerad nedmontering.
Hur påverkar detta ersättningssumman från staten till bolagen?
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fullständig klarhet skall råda över ansvarsförhållandena för ett avstängt kärnkraftverk.
Bodil Francke Ohlsson (mp) |
|
Per Lager (mp) |
Eva Goës (mp) |