Motion till riksdagen
1997/98:N253
av Ingbritt Irhammar och Birgitta Hambraeus (c)

Kärnkraftsavveckling


Sverige har börjat ta itu med den utomordentligt viktiga uppgiften att ställa om sitt sätt att producera och leva till ett sätt som håller för framtiden. Omställningen till kretsloppssamhället ger många arbeten i hela landet. En tid av gott om ledig arbetskraft är särskilt gynnsam för denna omställning.

Utmärkande för ett kretsloppssamhälle är att produktionen inte åstad­kom­mer något avfall. Allt material kan återanvändas eller ingå i naturens kretslopp. Kärnkraften hör inte hemma i ett kretsloppssamhälle och har därför ingen framtid. Dess högaktiva avfall innebär stora och långvariga problem, som lämnas till framtida generationer att lösa.

Kärnkraftsavfallet kan också omvandlas till kärnvapen och utgör därför även ett hot mot freden.

De svenska reaktorerna har åldrats och miljarder har satsats på reparation. Barsebäck står under särskild uppsikt av Statens kärnkraftsinspektion. Det statligt ägda Ringhals har under årtionden dragits med dyrbara problem, såsom bl a byte av ånggeneratorer. Drifttillståndet går snart ut. Oskarshamn har den äldsta reaktorn, som stått stilla i tre år och genomgått en grund­läggande reparation. Vi kommer alltså inte ifrån investeringar i energi­systemet under kommande år, även om vi skulle behålla kärnkraftverken. Resurserna bör självfallet satsas på framtidsduglig teknik i stället för slitna kärnkraftverk. Nu är det hög tid att byta energisystem.

Kärnkraftsdebatten startade på allvar i Sverige genom centerkvinnors insatser. Det är oerhört glädjande att riksdagen nu äntligen, efter vår kamp i tjugofem år, beslutat starta avvecklingen av kärnkraften genom att stänga Barsebäck. Kärnkraftsavvecklingen måste därefter fortsätta i en jämn takt.

Näringslivet, de som i praktiken ska verkställa energiomställningen, är beroende av att veta vilka spelregler som gäller. För att de ska kunna satsa med full kraft på en kretsloppsbaserad energiteknik, är det viktigt att det står fullt klart att avvecklingen kommer att fortsätta i jämn takt efter det att Barsebäcks båda aggregat lagts ned.

Regeringen kommer att göra tillägg i bolagsordningen för Vattenfall AB. En ny energimyndighet börjar arbeta från januari 1998. Det är väsentligt att regeringens instruktioner till de statliga aktörerna på elmarknaden tydligt anger att en prioriterad uppgift är att verkställa omställningen bort från olje- och kärnkraftssystemet till ett kretsloppsinriktat energisystem, som bygger på effektivisering och förnybara energikällor.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kärnkraftsavvecklingen skall fortsätta i jämn takt,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tydliga instruktioner till Vattenfall AB och den nya energimyndigheten.

Stockholm den 2 oktober 1997

Ingbritt Irhammar (c)

Birgitta Hambraeus (c)

Gotab, Stockholm 1997