Motion till riksdagen
1997/98:N252
av Eva Goës m.fl. (mp)

Nätverksbanker


1 Motiv

För många människor är möjligheten till anställning på hemorten begränsad. För dessa är ett alternativ till försörjning att starta eget företag på hel- eller deltid. Detta kräver kompetens inom företagande, dvs förmåga att klara en situation, att handla och att se framåt, färdigheter inom den aktuella branschen, kunskaper om fakta och metoder både i företagande allmänt och inom företagets specialområde. Den erfarenhet av företagande som erfordras saknas ofta. Viljan att vara företagare saknas också ibland, då företagandet som sådant hos många möts av en negativ attityd. Här håller dock en förändring på att ske i samhället.

Ett sätt att utveckla företagarkompetens har prövats i Dalarna sedan våren 1994. En grupp kvinnor som ville starta eller driva företag i Vansbro, Malung och Älvdalen i Dalarnas fjällvärld gick samman i tre grupper om vardera 5 personer. Dessa kvinnor fick låna ur en pott på 200.000 kr per grupp upp till 50.000 kr per person till låg ränta. Efter tre år skulle lånet vara återbetalt. Gruppen beslutar demokratiskt vilken affärsidé som först bör satsas på. Där utsätts idén för hård prövning.

Detta sätt att erbjuda finansiering har visat sig fungera mycket väl för målgruppen, som ofta har svårt att erbjuda säkerhet för traditionella lån. På landsbygden är det vanligt att familjen lever i mannens fädernegård som han ogärna pantsätter. Någon annan säkerhet finns sällan.

2 Helhetssyn

Det som gör modellen unik är den helhetssyn med koppling mellan finansiering, rådgivning och utbildning som erbjuds, där finansieringen endast är en mindre del. Nätverksbanken erbjuder också stöd i företagande genom ett bra nätverk i gruppen samt stöd från projektledaren som finns med i bakgrunden som mentor och för att förmedla kunskaper och kontakter.

Dessutom erbjuds utbildning i personlig utveckling samt företagarkunskap som enskilt anpassad bokföring, marknadsföring m m. Ett elektroniskt datanät för att underlätta kommunikationerna mellan de deltagare som har dator och som vill utnyttja den nya tekniken finns också.

Den modell som Nätverksbanken i Dalarna arbetar enligt bygger på en modell som utvecklats i Bangladesh genom Grameen Bank och som fått framgångsrika efterföljare över hela världen. Se även NUTEKs rapport R1996:84 Kartläggning av vissa utländska bankers stöd till kvinnor och/eller småföretag. Det är NUTEK som utbildar projektledare, anordnar erfarenhets­utbyte regelbundet samt ställer lånekapital till förfogande.

3 Målgrupp

Projektdeltagarna väljs ut bland

Varje grupp om 5 består av personer med liknande bakgrund och värderingar. Grupperna består av enbart kvinnor eller blandade grupper efter beslut av lokal gruppledare i samråd med NUTEK.

I Norge vänder man sig till arbetslösa men också till invandrare, vilket är särskilt intressant och har blivit väldigt efterfrågat. Det är ett sätt att ta till vara den kompetens som i annat fall föröds och bistå med hjälp till självhjälp.

Hela idén passar mycket bra in i ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle, eftersom människors kreativitet och anlag får chans att slå ut i full blom samtidigt som pengarna som lånas går runt i ett evigt kretslopp.

3.1 Syfte

Baserat på de lovande erfarenheter som gjorts från försöksverksamhet med nätverksbank i Dalarna är det önskvärt att pröva arbetsformen i större skala över hela Sverige för att samla ytterligare erfarenheter från verksamheter med olika karaktär. För att kunna fortsätta med detta behövs ett förnyat uppdrag och viss finansiering för ytterligare tre år. En tidigare ansökan nämner tio projektledare (20 miljoner kronor på tre år) men man kan tänka sig att sänka den ambitionsnivån. T ex skulle fyra projektledare med tre grupper om fem personer i varje kosta 2,7 miljoner kronor per år och sammanlagt
8 miljoner på tre år.

I budgeten finns 10 miljoner kronor till rådgivning för kvinnor, och inom NUTEK pågår flera verksamheter till stöd för företagsamma kvinnor. Pengarna skall räcka till forskning, utveckling av kvinnors företagande och nätverksbanker, vilket är svårt. Det ligger en ansökan om 4 miljoner kronor per år för fortsatt forskning om kvinnor och företag, som vi stöder helhjärtat.

4 Satsning på småföretagsutveckling

Miljöpartiet de gröna anslår 40 miljoner kronor utöver regeringen till småföretagsutveckling för att bl a stimulera och sprida nätverksbanker till övriga Sverige. Vi vet att denna form har visat sig mycket bärkraftig pga sin konstruktion med den sociala och ekonomiska dimensionen intimt sammanvävda, och vi skulle vilja se en raskare utvecklingstakt. Vi anser att 20 miljoner kronor för tre år är en rimlig summa och föreslår att åtminstone sex projektledare med lika många grupper om fem, skall kunna börja i år, vilket innebär att 4 miljoner kronor avsätts för detta ändamål.

Det är ett mycket billigt och effektivt sätt att minska arbetslösheten och bygga upp självtilliten. Det hindrar kvinnor och deras familjer från att lämna glesbygden. I stället utvecklar de den.

5 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fortsätta anslå medel till nätverksbanker inom ramen för småföretagsutvecklingen,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sprida nätverksbanker till hela Sverige,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anslå 4 miljoner kronor till forskning om kvinnors företagande,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anslå 4 miljoner kronor till nätverksbanker.

Stockholm den 3 oktober 1997

Eva Goës (mp)

Per Lager (mp)

Ewa Larsson (mp)

Peter Eriksson (mp)