Motion till riksdagen
1997/98:N241
av Eva Goës (mp)

Vätgas


Miljöpartiet de gröna tror på det ekologiskt och socialt hållbara samhället. Vi tror på decentralisering och motsatsen till komplexitet. I Härnösand prövade man år 1985–1986 en modell som uppfyllde dessa krav, i det s k Welgasprojektet. Vinden gav el, som genom elektrolys av vatten framställde vätgas, som i sin tur tankades i bilen under natten till hydridtanken. Vätgasen användes också till spisen, som är en av husets stora energislukare. Detta kan man kalla ett decentraliserat system.

Schweiz har en avläggare till Welgasprojektet. En arkitekt byggde sitt hus med solceller som i stället för vinden gav el och därmed vätgas genom elektrolys av vatten. Detta har fungerat i ca 10 år.

1 Sverige på efterkälke

Flera uppfinnare har utmanat de rådande energisystemen – olja, kol och kärnkraftsstrukturen – men inte lyckats ändra makthavarnas syn på vätgasen och dess utvecklingspotential. Det gäller även Sverige. Regler, lagar och ekonomiska styrmedel sätter stopp för utvecklingen. Den statliga utredningen, Alternativbränsleutredningen, är det senaste hindret i raden. Vätgas saknas totalt trots utvecklingen internationellt och att utredningen ska visa på kretsloppssamhället och vara vägledande för det framtida energisystemet med dess infrastruktur. Frågan är om Sverige kommer att vakna för sent och tappa 20 år p g a felaktiga investeringar? Vad satsar t ex NUTEK på idag?

Vätgas är en energibärare och i kombination med bränslecellen kan vätgasbilen/bussen vara just den satsning som behövs för svensk industri.

2 Satsning utomlands

Världens 10 största biltillverkare satsar på vätgas och bränsleceller. Ballard och Daimler–Benz meddelar att man tänker investera närmare 3 miljarder kronor på att införa vätgasdrivna bränsleceller. Man utfäster sig att producera 100 000 fordon av denna typ till år 2005.

3 Vad är en bränslecell?

4 Varför bränslecell i fordon?

5 Varför PEMFC (polymer-elektrolys bränsleceller)

5.1 System

6 Tankning och lagring

6.1 Vätgas

6.2 Metanol

6.3 Bensin

7 I Sydcalifornia

ZEV = zero emission vehicles

8 Slutsats

Eldrivna fordon är de enda verkliga nollutsläpparna. Ökande marknadsandel bränslecellsfordon kommer dessutom att ge likvärdiga och bättre förutsättningar än dagens fordon. De kommer att konkurrera ut de gamla miljövidriga fordonen genom att serieproduktion av bränslecellfordon kommer i gång perioden 2000–2010.

I loppet av en 20-årsperiod blir bränsleceller vanliga i fordon.

Genombrottet har redan skett, eftersom Daimler–Benz och Ballard satsar över 450 kanadensiska dollar på produktion av bränsleceller för fordon. Daimler–Benz går dessutom in med 25 % i Ballard och 2005 annonserar de starten för kommersiell produktion. Idag finns Ballard på aktiemarknaden.

9 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen om att Alternativbränsleutredningen även bör inkludera vätgas,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn bör göras för att klargöra om styrmedel och regelverk hindrar utvecklingen av vätgas.

Stockholm den 2 oktober 1997

Eva Goës (mp)