Motion till riksdagen
1997/98:N234
av Berit Oscarsson och Eva Johansson (s)

Fyrverkerier och smällare


Fyrverkeri och smällare i samband med helger, festivaler, jubileer och andra högtider kan vara uppskattade och trevliga arrangemang. Men det är oerhört viktigt att det sker i strikta och kontrollerade former.

Under senare år har bruket av smällare tenderat att öka allt mer, vilket medför olägenheter av olika slag. Det är helt uppenbart att åldringar, sjuka och handikappade människor lider av smällarna, som ofta överraskar omgivningen.

Det förekommer många okynnessmällar och raketuppskjutningar genom missbruk av nödraketer till men för bland annat larmcentralerna. Barn kan få hörselskador av det korta och intensiva ljud som smällarna orsakar. Varje år skadas mellan 1 100 och 1 500 personer av pyrotekniska leksaker. Dessutom brinner varje år ett 50-tal lägenheter upp och många brevlådor, soptunnor och annan egendom förstörs, enligt räddningsverket.

Förra året släppte smällare och fyrverkerier ut 192 ton tungmetaller i Sverige, enligt de beräkningar som Antismällarprojektet gjort. Beräkningarna utgår från en miljökonsekvensutredning som Stockholms stad gjort för att uppskatta utsläppen i samband med Vattenfestivalens fyrverkerier.

Svenska kennelklubben som deltar i Antismällarprojektet uppger att fler än hälften av landets 700 000 hundar är skotträdda.

Vi anser att det allvarligt bör övervägas om inte en särskild lagparagraf borde införas när det gäller rätten att sälja pyrotekniskt material och minimera försäljningen av större och tyngre pjäser till allmänheten. En begränsning till mindre pyrotekniska föremål borde införas för allmänheten, medan större avskjutningar skulle utföras endast av kompetenta personer, vid särskilda ramper.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fyrverkeri och smällare.

Stockholm den 2 oktober 1997

Berit Oscarsson (s)

Eva Johansson (s)