Motion till riksdagen
1997/98:N215
av Patrik Norinder (m)

Avreglering för företag


Att regleringar påverkar företagens konkurrenskraft erkänns av de flesta. Därför har elva regeringar under 20 års tid på olika sätt klargjort att de vill avreglera och göra tillvaron lättare för bl a småföretagen. Någon verklig ansats att lösa problemen har dock inte gjorts, bara punktinsatser har åstadkommits.

I stället för att minska växer därför regelmassan. I dag har företagen cirka 20 000 sidor regler att följa, lika mycket som innehållet i tio lagböcker. Den totala årsproduktionen av företagsregler kan uppskattas till cirka 5 000 sidor per år, inkluderande ändringar av det befintliga regelverket.

Problemets vikt framgår av att regeringens småföretagsdelegation har ambitio­nen att minska den regelmassa som berör småföretag med 25 procent.

1 Svårt överblicka

Ett av problemen med regelinflationen är att företagen har svårt att överblicka gällande regelverk. Det gäller särskilt småföretagen och det finns en utbredd känsla av att risken för oavsiktliga regelöverträdelser hela tiden ökar. Sådana kan i många fall leda till oproportionerligt kännbara straff i form av böter, skadestånd, skattetillägg, förseningsavgifter och i värsta fall fängelse. Denna osäkerhet påverkar självklart företagares benägenhet att ta affärsrisker och leder till ett mindre vitalt och expansionsinriktat näringsliv.

Årligen återkommande enkäter bland företagen visar att dessa upplever det som successivt allt svårare att hålla rätt på och att följa alla de regler som utfär­das. Inte minst finns det en utbredd irritation över de ständiga föränd­ringarna, vilka också leder till att investeringsbeslut och affärsplaner ofta kullkastas.

Försvaret för ett omfattande regelverk är oftast att ett sådant är nödvändigt i ett högutvecklat industriland i en komplex värld. Men jämförelser med omvärlden visar att t.ex. Norge klarar sig med ungefär hälften av de företagsregler som Sverige har. Erfarenheterna från en rad andra länder visar att det framgångsrikt går att förenkla regelverken, men att det då krävs ett rejält helhetsgrepp.

2 Ambitionsnivå

Det ovan anförda exemplet från grannlandet Norge visar att ambitionen att minska regelmassan med 25 procent är alltför blygsam. Min uppfattning är att en halvering av regelverket bör eftersträvas och att en sådan reduktion skall genomföras snabbt och med stor kraft. Ett tillkännagivande av tidpunkt då ett sådant mål skall vara uppnått och tidpunkter för etappmål på vägen skulle sända ut en viktig positiv signal till hela landets näringsliv och även göra det mera lockande att starta nya företag.

3 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en halvering av regelmassan för företagen.

Stockholm den 30 september 1997

Patrik Norinder (m)