Motion till riksdagen
1997/98:N205
av Isa Halvarsson och Barbro Westerholm (fp)

Forskning om kvinnors företagande


I vårt land med massarbetslöshet är behovet av tillväxt, nya arbeten och nya verksamheter stort. Att starta eget är för många människor ett av flera tänkbara sätt att finna sin försörjning.

Eftersom kvinnor och män delvis lever sina liv under skilda betingelser inleds företagandet av olika skäl och utformas på olika sätt. Det är mycket vanligt att företagare startar eget inom det yrke och den sektor som de har tidigare erfarenhet av. Könssegregeringen på arbetsmarknaden har därför sin motsvarighet i könssegregering inom företagandet. Hänsynstagande till familjen, make, barn och åldriga föräldrar styr inte sällan det kvinnliga företagandet vare sig det sker i egen eller i familjeföretagets regi. De incitament som är styrande för kvinnor avviker troligen från vad som redovisas i gängse entreprenörsteori.

Det finns stora luckor i kunskapen om de kvinnliga företagarna/
entreprenörerna – trots att denna grupp utgör mer än en fjärdedel av alla företagare. Man bortser oftast från de kvinnliga företagarna när det talas om företagande. Detta förhållande har naturligtvis samband med att traditionell företagarteori i princip utvecklats från studier av manliga företagare.

Trots att kvinnligt företagande har gamla anor finns det fortfarande liten forskning på området i Sverige. Den första och hittills enda kartläggningen av kvinnligt företagande i Sverige gjordes för nästan tio år sedan av Elisabeth Sundin och Carin Holmquist – Kvinnor som företagare. Denna har sedan inte följts upp med studier om företag och företagande med avseende på kön.

Intresset för kvinnligt företagande ökar, men kunskaperna om kvinnors företagande är bristfällig och för att bättre kunna utforma näringspolitiken, arbetsmarknadspolitiken, utbildningspolitiken och regionalpolitiken krävs det enligt vår mening forskning för att öka kunskapen om kvinnliga företagare.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskning om kvinnligt företagande.

Stockholm den 23 september 1997

Isa Halvarsson (fp)

Barbro Westerholm (fp)