Vin & Sprit AB utgör tillsammans med Systembolaget AB delar av det gamla spritmonopolet, som i sin tur var en viktig del i den svenska alkoholpolitiken. Systembolagets monopolställning är för närvarande föremål för rättslig prövning i EU-domstolen, medan Vin & Sprits tidigare monopol på import, tillverkning och distribution av vin och sprit har upphört. Konkurrensen inom importområdet har utvecklats snabbt och är mycket livaktig. V&S uppträder numera på importmarknaden som vilken aktör som helst. Detsamma gäller distributionen till restauranger och systembolag, där inte minst dagligvarugrossister som Dagab och ICA konkurrerar. Inom tillverkningsområdet finns det än så länge endast några mindre konkurrenter i Sverige, men importkonkurrensen är mycket intensiv. Sammanfattningsvis kan således konstateras att V&S numera agerar som vilket annat företag som helst. V&S:s roll i den svenska alkoholpolitiken är därmed också överspelad.
Det finns anledning att ifrågasätta statens fortsatta ägande av Vin & Sprit. Om företaget inte längre ingår som en beståndsdel i den svenska alkoholpolitiken är ett statligt ägande omotiverat. Tvärtom verkar det statliga ägandet vara en belastning. Tydligast märks detta i debatten om V&S:s formidabla säljsuccé världen över med Absolut Vodka. Trots framgångarna, som genererat stora exportintäkter, höjs i Sverige från en del håll invändningar mot V&S:s reklam och marknadsföringsmetoder och ifrågasätts det etiska i att staten genom V&S tjänar pengar på alkohol.
Ur alkoholpolitisk synvinkel har V&S ingen väsentlig roll att spela längre, och staten bör därför pröva önskvärdheten att behålla ägandet i bolaget. Min uppfattning, baserad på erfarenhet från näringslivet, är att ett företag mår bäst när det finns tydliga och engagerade ägare. Staten är per definition inte en lämplig ägare till företag som skall verka i konkurrens. För att ge V&S möjligheter att utvecklas bör således bolaget få nya ägare. Företagets största tillgång är varumärket Absolut Vodka, vilket är värt många hundra miljoner kronor. En privatisering av V&S kan ske antingen genom att bolaget introduceras på Stockholms Fondbörs eller att staten säljer företaget till något internationellt företag inom dryckesindustrin.
Riksdagen bör således ge regeringen i uppdrag att förbereda en privatisering av Vin & Sprit AB.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbereda en försäljning av Vin & Sprit AB.
Carl Erik Hedlund (m) |