Jordens befolkning väntas öka till omkring 10 miljarder inom 50 år. Ökningen kommer främst att äga rum i utvecklingsländerna. Detta väntas innebära att jordens samlade behov av energi kommer att trefaldigas under samma tid, även vid en minskning av energianvändningen i industriländerna.
Enbart ett fåtal energikällor har kapacitet att bidra med väsentliga delar av det framtida behovet:
Fossila bränslen – huvudsakligen kol – eftersom olje- och gasförråden sinar
Kärnkraft – fission och fusion
Förnybara energikällor – vattenkraft, solenergi, vind, vågor, tidvatten, geotermisk energi, biomassa osv.
Då de förnybara energikällorna inte bedöms kunna täcka energibehovet är det nödvändigt att utveckla nya och förbättrade energikällor för framtiden. Allt talar för att kärnfusionen kan bli en mycket viktig framtida energikälla. Redan i dag vet man att kärnfusionen medger flera principiella fördelar:
Råvarorna för bränslet är billiga. De är icke radioaktiva och de är jämnt fördelade geografiskt.
Säkerheten kan sägas vara inbyggd eftersom bränsleinnehållet i en fusionsreaktor räcker enbart för några tiotals sekunders drift. Dessutom bildas inga föroreningar som ger surt regn eller växthuseffekt.
Den radioaktivitet som neutronerna inducerar i reaktorn kan hållas låg genom noggrant materialval. Använt och utbytt material behöver inte lagras under långa tider.
Dagens bedömningar är att fusion kan erbjuda en i praktiken outtömlig energikälla, som är miljömässigt acceptabel och ekonomiskt konkurrenskraftig.
Sverige har unika möjligheter att delta i den tekniska utvecklingen av fusionsenergin och därmed lämna ett i ordets verkliga bemärkelse humanitärt bidrag till att lösa jordens framtida behov av energi för en ökande befolkning. Utan tillgång till erforderlig energi synes alla försök att komma till rätta med de katastrofer som nu drabbar stora delar av jordens befolkning vara dömda att misslyckas.
För att Sverige ska kunna delta i den tekniska utvecklingen krävs att den s.k. tankeförbudslagen upphävs och att forskning i energifrågor, som annan grundforskning, kan bedrivas fritt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att upphäva 6 § kärntekniklagen och förklara forskningen kring fusionsenergi fri i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stig Grauers (m) |