Motion till riksdagen
1997/98:N18
av Tredje vice talman Christer Eirefelt m.fl. (fp)

med anledning av prop. 1997/98:121 Riktlinjer för Telia AB:s verksamhet


Propositionen

I propositionen föreslår regeringen vissa nya riktlinjer för Telia AB. Det nya är att bolaget skall ges möjlighet att arbeta inom ett vidare geografiskt område, i första hand Norden och Östersjöområdet. Dessutom föreslås att bolaget skall arbeta inom hela telekommunikationsområdet i vid mening. Detta genomförs bl.a. för att Telia skall ha en avkastning och finansiell ställning som ligger på samma nivå som övriga aktörer på den konkurrensutsatta marknaden i Europa.

Folkpartiets åsikt – sälj Telia innan utlandsengagemanget ökas

Telemarknaden i Sverige är numera avreglerad och det finns flera aktörer förutom Telia på marknaden. För att Telia skall kunna överleva som bolag krävs att bolaget får börja agera enligt de riktlinjer som regeringen föreslår.

Folkpartiet liberalerna anser emellertid att hela Telia AB dessförinnan måste säljas. Folkpartiets principiella hållning till kommunala och land­s­tings­­kommunala bolag är att de på sikt ska avvecklas eller säljas till privata intressen. Detta gäller i stor utsträckning också statliga bolag. Den bolagi­sering av statliga företag som ägde rum under den borgerliga regerings­perioden syftade också till att förbereda företagen för en framtida för­säljning.

Det finns en rad argument för Folkpartiets principiella ståndpunkt, bl.a. att medborgarnas insyn är begränsad i offentliga bolag och att konkurrensen sned­vrids. Därför bör offentligt ägda bolag som verkar på en konkurrens­utsatt marknad privatiseras. Övriga verksamheter bör återgå till förvaltnings­form.

Telia AB verkar numera på en konkurrensmarknad. Samtidigt är Telia det dominerande företaget på teleområdet i Sverige. Telia kontrollerar de flesta telefonledningar och Telia anser självt att telefonledningen i framtiden kommer att bli det viktigaste sättet att förmedla information. Telia äger också det största svenska kabel-TV-nätet.

Mot den bakgrunden har Telias agerande stor betydelse för det framtida svenska medieklimatet och förutsättningarna för informationsutbyte. En försäljning torde knappast behöva förknippas med vissa villkor vad avser accessnätet och dess tillgänglighet.

Det bör påpekas att Telias ställning byggts upp under en mycket lång period av monopol för Televerket. Detta monopol kritiserades under hela 80-talet av Folkpartiet. Det faktum att Telia nu kan agera med en stark finansiell grund, som bygger på tidigare riksdagsbeslut, gör det särskilt angeläget för riksdagen att ta ställning till frågan om en utförsäljning av Telia AB.

Folkpartiet har tidigare krävt att Telia skall säljas. Vi anser att det i dagens situation med en helt avreglerad telemarknad, med många stora aktörer och en snabbt ökande konkurrens inte finns några skäl kvar för att behålla Telia i statlig ägo. Därtill kommer Telias behov av riskkapital samt möjligheter att agera på den avreglerade marknaden. Förslagen i propositionen är ytterligare ett skäl att sälja Telia. Ett statligt bolag bör inte gå ut och agera på den internationella marknaden. Riksdagen bör därför bemyndiga regeringen att sälja ut aktieinnehavet i Telia AB.

Skulle detta yrkande avslås anser vi att propositionen skall avslås med hänvisning till att ett statligt bolag inte bör agera på en internationell marknad.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen med avslag på propositionen bemyndigar regeringen att sälja ut aktieinnehavet i Telia AB.

Stockholm den 7 april 1998

Christer Eirefelt (fp)

Eva Flyborg (fp)

Torsten Gavelin (fp)

Kenth Skårvik (fp)

Lennart Fremling (fp)