Patenträtt reglerar skyddet för uppfinningar och räknas till gruppen industriellt rättsskydd inom immaterialrätten. Patenträtten motiveras av det allmännas intresse att främja den industriella utvecklingen. Andra viktiga skäl bakom patenträtten är att den ger skydd åt investeringar i forskning och utveckling, att den är ett incitament till uppfinnare och att den utgör en grund för exploatering av tekniska idéer.
Ett grundläggande krav för att en uppfinning ska få patenteras är de tre s.k. patentbarhetskriterierna. Enligt 1 § första stycket patentlagen gäller att en uppfinning ska kunna tillgodogöras industriellt. Med detta följer krav på reproducerbarhet, teknisk karaktär och teknisk effekt. De två andra grundläggande förutsättningarna för patent anges i 2 § patentlagen. Dels måste uppfinningen vara ny, dels anges ett krav på uppfinningshöjd. Uppfinningen får alltså inte var känd före dagen för patentansökan och uppfinningen ska också väsentligt skilja sig från vad som är känt.
I propositionen 1995/96:25 uttryckte regeringen sin avsikt att undersöka möjligheterna till en svensk patentintrångsförsäkring byggd på kommersiella grunder. I proposition 1995/96:222 aviserade regeringen åtgärder för att möjliggöra för svenska patentinnehavare att teckna patentintrångsförsäkring och Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) fick i uppdrag att ta fram ett underlag med förutsättning och förslag till utformning av en sådan försäkring. Uppdraget redovisades i rapporten Rättsskyddsförsäkring för patent (R 1997:4). I rapporten redovisar NUTEK en modell för en rättsskyddsförsäkring och föreslår lösningar med expansionsmöjligheter till nordisk och europeisk nivå. Dessutom föreslås initiativ till åtgärder för att komma till rätta med patentprocessens problem.
Behovet och vikten av att snarast skapa en patentintrångsförsäkring gällande utanför Sveriges gränser har påtalats med instämmande av småföretagare i min hemkommun, Värnamo. Dock för man fram bristen på retroaktivitet i patentprocessen som ett hinder för nysatsningar i avvaktan på att patentintrångsförsäkringen ska kunna träda i kraft. Patentintrångsförsäkringen är en s.k. optionsförsäkring som i längden helt ska verka på kommersiella grunder. Avsikten är att ansökaren redan när patentet söks också ska teckna en patentintrångsförsäkring. Skulle patentansökan av någon orsak inte kunna fullföljas är den situationen beaktad, medan däremot frågetecken kvarstår om den grupp som redan har patent eller har patenterbara idéer. Denna grupp kommer enligt nuvarande förslag att helt ställas utanför möjligheten att omfattas av det ökade skyddet mot patentintrång om patentintrångsförsäkringen begränsas till att endast omfatta kommande patent. Med fördel borde även dagens patent kunna omfattas av patentintrångsförsäkringens ökade skydd. Genom individuell prövning och lämplig premieinbetalning skulle man gå småföretagens önskemål till mötes.
Retroaktiviteten i patentprocessen är en så viktig fråga att den förhoppningsvis kommer att inrymmas i det slutgiltiga förslaget. Den som redan har ett beviljat patent kan annars helt mista möjligheten att teckna en försäkring. Det är önskvärt att också dagens patentinnehavare omfattas av den trygghet som en försäkring kan ge. Redan i dag är patenten i Sverige alldeles för svaga för små och medelstora företag i förhållande till storföretag, en situation som inte får förstärkas. Det är i dag t.ex. alldeles för lätt för ett stort företag att processa ut ett litet företag från marknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av retroaktivitet i patentprocessen för små och medelstora företag med redan beviljat patent.
Carina Hägg (s) |