I varje rättssamhälle är upphovsrätten av stor betydelse i många avseenden. Upphovsrätten omfattar då skydd för litterära verk, konstverk, musik, film, teater och på datorsidan men också många andra alster samt härutöver även för utövande konstnärer och producenter. Med upphovsrätten följer också rätten att påtala intrång och därmed möjligheten att förhindra intrång.
Upphovsrätten har blivit allt viktigare och värdefullare. Samtidigt har upphovsrätten blivit alltmer global genom den snabba IT-utvecklingen och särskilt då Internet. Härav följer ofrånkomligen ett behov av en global harmonisering av det rättsliga regelverket.
Nu gällande rättsläge präglas av ett regelsystem som i huvudsak är relativt gammalt. Systemet fungerar dock hjälpligt i stora delar men är helt otillfredsställande på viktiga punkter.
Det föreligger ett uppenbart behov av en bred utredning av upphovsrätten i den nya IT-världen. Problematiken har vid två tidigare tillfällen uppmärksammats av riksdagen.
Under våren 1993 framhöll lagutskottet (1992/93:LU44) särskilt att den tekniska utvecklingen som har accelererat i en allt snabbare takt under tiden efter upphovsrättslagens tillkomst i många hänseenden innebär att lagreglerna har tillkommit under delvis andra förhållanden än dem under vilka de numera skall tillämpas. Denna omständighet ger enligt utskottet lagstiftaren ett särskilt ansvar att vaka över att det lagstadgade upphovsrättsliga skyddet inte urholkas av i och för sig välkomna tekniska framsteg. Utskottet utgick därför från att regeringen kommer att uppmärksamt följa utvecklingen på området och ta de initiativ som är påkallade för att det upphovsrättsliga skyddet skall tjäna sina syften.
Vidare uttalade lagutskottet under våren 1996 (1995/96:LU4y) att det är nödvändigt att Sverige i det internationella arbetet med kraft driver de upphovsrättsliga frågor som är angelägna från svensk utgångspunkt. Därvid utgår utskottet från att regeringen i det sammanhanget strävar efter att ta till vara Sveriges intressen.
Under åren sedan 1993 har regeringen visat en beklaglig passivitet. Det har inte blivit något direkt resultat av IT-propositionen (1995/96:125) i de upphovsrättsliga delarna. Dessutom nonchaleras upphovsrättsfrågan i regeringens skrivelse (1997/98:19) genom att degraderas till ett moment av elektronisk handel. Allt detta trots att upphovsrätten av både riksdag och regering utpekats som särskilt prioriterat område.
Den självklara slutsatsen är att det nu är hög tid att göra en bred utredning av upphovsrätten i informationssamhället. Samtidigt kan man i god demokratisk ordning fastlägga den svenska positionen under det nödvändiga globala harmoniseringsarbetet på upphovsrättsområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphovsrätten i IT-världen.
Bengt Harding Olson (fp) |