Motion till riksdagen
1997/98:L716
av Birgitta Carlsson m.fl. (c)

Konsumentpolitik


Konsumentpolitik

Konsumenter är vi alla med olika intressen inom många olika områden och all politik har betydelse för oss konsumenter. I Sverige finns en lång tradition av att stödja konsumenterna. Detta konsumentstöd har genomgått många förändringar från starten i början av 1900-talet fram till idag. Riksdagen fastställde konsumentpolitikens mål och inriktning våren 1995, detta har tidigare skett åren 1972, 1975 och 1986.

Riksdagens nuvarande mål, som också Centerpartiet står bakom, är fastslagna och är följande:

Dagens situation ställer stora krav på konsumenten med den snabba förändring som pågår i samhället med ständigt nya varor, produkter och tjänster. Detta förutsätter medvetna och kunniga konsumenter och en väl fungerande konsumentpolitik.

Krav på livsmedel

Svenska livsmedel produceras med mycket höga miljö- och djurskyddskrav, vilket gör att vi känner trygghet både när vi handlar och konsumerar dem. På senare tid har det rapporterats om importerat kött som varit salmonellasmittat och frukt och grönsaker som haft otillåtna halter av olika bekämpningsmedel. Dessutom har galna ko-sjukan skapat en oro hos konsumenterna. Vi måste ha en kontroll i vårt land som förhindrar att livsmedel som inte uppfyller de krav som vi ställer i vårt land kan importeras och saluföras här. Regeringen bör agera för att reglerna förändras såväl nationellt som inom EU för att stoppa handel över gränserna med livsmedel som inte uppfyller kravet på god matkvalitet. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Ursprungsmärkning

Märkningen av våra livsmedel måste förbättras, både vad gäller innehåll och varifrån de kommer. Livsmedelsallergier är mycket vanliga och därför är innehållsmärkning mycket viktig. Det tidigare centerledda Jordbruksdepartementet lyckades nå enighet mellan företrädare för detaljhandeln och konsumenterna om en frivillig ursprungsmärkning, och klara förbättringar har skett. Men fortfarande är det allt för ofta brister när det gäller märkningen. Vi anser att Sverige bör driva på frågan om ett brett införande av ursprungsmärkning inom EU. Detta bör ges regeringen till känna.

Produktionsmetoder

Debatten om djurskydd, antibiotika, bestrålning och genmanipulering förs i stora delar av EU. För vissa av dessa områden har Sverige strängare krav än vad som gäller inom EU. Detta gäller t. ex. för antibiotikaanvändning i förebyggande syfte i djuruppfödning som är förbjudet i Sverige. Därför anser vi att regeringen skall arbeta för att EU tillåter våra stränga krav inom dessa områden, men också med kraft arbetar för att EU skall skärpa sina krav. Detta bör ges regeringen till känna.

Konsumentupplysningen och konsument­under­visning

Dagens unga står inför en marknad med stora möjligheter och utmaningar. Genom att ge barn och ungdomar bra konsumentundervisning läggs grund till en stärkt konsumentroll i vuxenlivet. Konsumentkunskap handlar om att kunna hantera vardagliga situationer samt att utgöra en grund för att kunna välja livsstil, som står i samklang med en hållbar konsumtion och utveckling. Men det handlar också om att t ex kunna ta till vara och försvara sina rättigheter och skyldigheter som konsument och medborgare.

Under skoltiden ska eleverna utbildas till självständiga och kunniga konsumenter genom kunskap om kost och hälsa, konsumtion och miljö, konsumenträtt, personlig ekonomi, globala resurser, boende, kläder, pris och kvalitet samt reklamens påverkan på konsumtionen. Konsument­under­visningen bör brytas ned på ämnesområden och i princip finnas med i varje ämne. Vissa delar bör komma in som ett eget ämne, men hushållning med våra resurser, återvinning och källsortering bör gå som en röd tråd genom hela skoltiden.

Konsumentundervisning måste garanteras alla elever från grundskolan till gymnasieskolan. Detta bör ges regeringen till känna.

Textilier

Kvalitet och pris på textilier kan vara mycket varierande. De tester som publiceras i olika tidskrifter visar att det inte finns något direkt samband mellan pris och kvalitet. Att köpa textilier av god kvalitet, att vårda och återanvända gynnar plånboken och miljön. Det är ofta svårt att ta reda på var ett plagg är tillverkat och med vilka produktionsmetoder. Centerpartiet föreslår att textilier, förutom pris och skötselråd, även har en tydlig märkning av produktionsland.

Även textilier kan innehålla farliga restprodukter dels av bekämpnings­medel som används vid odling av råvaran, dels farliga färgämnesrester eller andra kemikalierester som använts vid produktframställningen. Vi föreslår att Sverige inom EU ska arbeta för att alla textilier miljömärks. Detta bör ges regeringen till känna.

Miljömärkning

Arbetet med att utveckla miljömärkningssystemen måste fortsätta. Regeringen bör komma med förslag till ny organisation för Miljömärkningskommittén. Enligt Centerpartiets mening bör miljöorganisationerna, företagen och dagligvaruhandeln ges ett större inflytande i denna verksamhet. Märkningen måste ges en sådan utformning och inriktning att den underlättar och stimulerar val av energisnåla och kretsloppsanpassade produkter. Ambitionsnivån i den nordiska miljömärkningen bör vara ett riktmärke för detta arbete. Detta bör ges regeringen till känna.

Konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende

Vi har sedan den 1 juli 1997 en ny lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende. Denna lag tillämpas på avtal som rör upplåtelse eller överlåtelse av rätten att periodvis nyttja en bostadslägenhet, en s k bostadsandel. I det EG-direktiv som styr denna lagstiftning finns det minimiregler för hur lång ångerfristen ska vara vid ingående av dessa avtal. Direktivet kräver en ångerfrist på minst tio dagar, vilket även den svenska lagstiftningen på området stadgar. Vi anser dock, av hänsyn till konsumenterna, att denna ångerfrist utökas till femton dagar. Detta bör ges regeringen till känna.

Konsumentinformation

EU-medlemskapet innebär att svenska konsumenters behov av korrekt information och rådgivning ökar. Ideella organisationer har en viktig uppgift i detta arbete. Regeringen bör därför överväga hur ideella organisationer som t.ex. studieorganisationer och hushållningssällskap kan ges ökade möjligheter att arbeta med konsumentfrågor. Detta bör ges regeringen till känna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kontroll av livsmedel som importeras,1

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ursprungsmärkning,1

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antibiotika,1

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentundervisning för alla elever från grundskolan till gymnasieskolan,2

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om märkning av produktionsland på alla kläder och textilier,3

  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljömärkning av textilier,

  7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljömärkningssystem,

  8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 15 dagars ångerfrist vid ingående av avtal om tidsdelat boende,

  9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentinformation via ideella organisationer.

Stockholm den 3 oktober 1997

Birgitta Carlsson (c)

Agne Hansson (c)

Ingbritt Irhammar (c)

Görel Thurdin (c)

Lennart Brunander (c)

Sven Bergström (c)

Sivert Carlsson (c)

Rigmor Ahlstedt (c)

Ingrid Skeppstedt (c)

Gotab, Stockholm 2002

1 Yrkandena 1–3 hänvisade till JoU.

2 Yrkande 4 hänvisat till UbU.

3 Yrkande 5 hänvisat till NU.