Motion till riksdagen
1997/98:L715
av Ingemar Josefsson (s)

CE-märkning


Märket du inte kan lita på

”Märket CE” har alla mött. På leksaker, elektriska apparater, maskiner, hjälmar och mycket annat. Sedan den 1 juli 1995 skall olika varor och varugrupper vara CE-märkta och typprovade.

CE är den franska förkortningen för EU. CE-märkta varor skall uppfylla vissa krav på säkerhet och ändamålsenlighet, ett slags ”pass” för att det skall få säljas fritt inom EU- och EES-länderna.

Många uppfattar det som ett kvalitetsmärke. Vi kan lita på produkten. Den har gått igenom någon sorts kontroll och befunnits uppfylla diverse krav. Någon kontrollant har testat och godkänt.

Men så är det inte alls. CE-märket garanterar egentligen ingenting. Det är inte ens till för oss konsumenter. Det är till för handel och kontrollanter. Det säger i de flesta fall bara en sak: tillverkaren lovar att den här varan uppfyller de gemensamma europeiska säkerhetskraven. Därmed får den fraktas fritt över hela EU utan något byråkratiskt krångel vid gränserna.

EUs metod att förhindra att farliga saker säljs till oss konsumenter är att lita på tillverkarna. CE-märket är deras högtidliga löfte att varan är så säker som krävs enligt olika europeiska standarder.

Att tillverkarna sedan håller vad de lovar ska kontrolleras av ett antal inspektörer. Men inte i fabrikerna – utan i affärerna där varorna säljs. Här uppstår problemen.

Kontrollen är en droppe i havet. Inget land har den jätteapparat som skulle krävas för att effektivt hålla efter syndarna.

Det bluffas friskt med CE-märket. Enligt tidskriften Råd & Rön har i en rundfråga till europeiska myndigheter som arbetar med säkerhet visats att någonstans mellan 20 och 50 procent av alla CE-märkta varor som säljs är felaktigt märkta.

I många fall handlar det om varor som tillverkas långt borta, till exempel leksaker från Fjärran Östern. Där är man inte alltid så noga med europeiska säkerhetskrav utan klistrar på ett märke för att försäkra sig om att varan kommer igenom EU-muren. Experter på Konsumentverket uppskattar grovt att ungefär 30 procent av de CE-märkta leksaker som säljs är felaktigt märkta. Det utbredda fusket och slarvet bekräftas av undersökningar. Råd & Rön publicerar gång på gång varningar för leksaker och annat som barn hanterar. Trots att dessa är CE-märkta.

På kort sikt är CE-märket ett misslyckande och invaggar alltför många konsumenter i falsk säkerhet.

På längre sikt kan möjligen CE-märkningen leda till att tillverkare och importörer blir mer medvetna om säkerhetsaspekterna. För att påskynda denna utveckling krävs att Sverige inom EU driver frågan om CE-märkningens ställning som en verklig garanti samt inom Sverige vidtar de åtgärder som behövs för att eliminera fusk.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stärka CE-märkningens betydelse och värde.

Stockholm den 30 september 1997

Ingemar Josefsson (s)