Motion till riksdagen
1997/98:L713
av Yvonne Ruwaida och Eva Goës (mp)

Rättvis handel


Obetald övertid, löner långt under existensminimum, långa arbetspass på ackord, utsatthet för frätande kemikalier, sexuella trakasserier, barnarbete, tvångsarbete och miljöförstöring förekommer vid produktionen av varor som vi i Västvärlden konsumerar. Dessa förhållande möjliggör lägre konsumentpris här i Västvärlden. Sådana förhållanden är oacceptabla utifrån dessa människors livsmiljö, men även om vi ska få en ekologisk och social hållbar utveckling i världen.

Det finns olika sätt att påverka dessa produktionssätt. Ett framgångsrikt sätt är att utnyttja rent marknadsekonomiska principer, nämligen konsument­makten. Miljömärkningen och kravmärkningen visar att det är möjligt att få igång en positiv spiral där man för att vinna konsumenternas förtroende försöker överträffa varandra inom näringslivet för att hitta olika sätt att bemöta konsumenternas krav. Den positiva process i Sverige där vissa företag har tagit flera steg framåt i sitt miljömedvetande har möjliggjorts då man som konsument har kunnat välja en vara genom ett enkelt system – miljömärkningen. Denna marknadsekonomiska process möjliggör också i ett senare skede nödvändiga strukturella förändringar.

Via rättvisemärkningen får morgondagens konsument chansen att lägga in ytterligare en värdering i sitt handlande – rättvis handel, där företagens moral och etik kommer att spela en avgörande roll för företagens möjligheter att sälja sina varor. Just rättvisemärkningen utgår från att stödja producenterna i deras land på deras villkor och utgör på så sätt samtidigt ett positivt biståndsarbete.

När det gäller tvångsarbete och barnarbete, bidrar just rättvisemärkningen till att starta positiva processer som långsiktigt motverkar förekomsten av dessa utnyttjanden. Men det finns också andra verktyg som bör användas.

Staten borde stödja processen med att öka medvetenheten bland kon­su­men­terna om behovet att påverka produktionsförhållandena för de varor man köper. Regeringen bör se över vilka olika verktyg man ska använda för att starta en sådan process. Man borde även se över om och hur man kan koppla biståndet till en sådan process.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stödja en process för en rättvis handel.

Stockholm den 6 oktober 1997

Yvonne Ruwaida (mp)

Eva Goës (mp)

Gotab, Stockholm 1997