Under de senaste åren har konsumentfrågorna blivit alltmer viktiga. Inte minst sedan vi gått med i EU möts vi av frågetecken vad avser konsumenternas rättigheter och möjligheter att påverka. Olika myndigheter och organisationer ordnar många sammankomster för att informerar om vad som gäller och diskutera påverkansmöjligheter. Vi är alla överens om att konsumentintressena måste främjas inom alla verksamheter. För att kunna ge skydd för våra rättsliga intressen och ha möjlighet att utöva inflytande krävs aktiva konsumentorganisationer.
Dagens konsumenter är jämställda, målmedvetna och vill veta mer och framför allt vill de påverka. Frågorna och påverkansmöjligheterna blir dock alltmer komplexa och kräver ofta ordentligt med tid för att ge möjlighet till att verkligen sätta sig in i ärenden. En fungerande marknadsekonomi förutsätter också kunniga konsumenter med stark ställning på marknaden. Konsumentrepresentation i utredningar, arbetsgrupper och beslutande församlingar gör att konsumenterfarenheter och synpunkter kan återföras till företag, branschorganisationer och myndigheter.
De konsumentorganisationer som i dag finns är villiga att ta sitt ansvar och delta, men de måste då också ges resurser för att kunna delta på samma villkor som representanter för näringsliv och offentliga verksamheter.
I dagens situation har näringslivets och myndigheternas representanter oftast möjligheter att förbereda sig, läsa in, söka fakta, konferera med kollegor och formulera yttranden på ordinarie arbetstid samt delta i möten med bibehållen lön och rese- och traktamentsersättning för kostnader i samband med uppdraget. Kostnaderna är en naturlig del i företagen (eller myndigheternas) verksamhet.
Konsumentorganisationernas representanter måste oftast försöka hinna förbereda sig på den tid som blir över när yrkesarbete, arbetsresor och familj krävt sitt. Resan till mötet får ske på billigast möjliga sätt och förlorad arbetsförtjänst har ofta organisationerna inte råd att betala, så det förutsätter att den som reser kan ta semester eller kompensationsledigt. Detta blir i längden ohållbart. Företag, branschorganisationer och myndigheter som vill ha konsumentmedverkan i sin verksamhet måste uppdras att räkna in kostnaderna för dessa representanter i sin budget så att konsumentrepresentanter kan medverka på samma villkor som deltagare från näringsliv och myndighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till konsumentmedverkan.
Christina Axelsson (s) |
|
Håkan Strömberg (s) |
Åsa Stenberg (s) |
Sigrid Bolkéus (s) |