Motion till riksdagen
1997/98:L422
av Yvonne Ruwaida (mp)

Vigsel


Vid sekelskiftet räknar regeringen med att kyrka och stat skiljs. Innan dess har dock ett digert utredningsarbete pågått. Det har omfattat alltifrån begravningar till hur kyrkans kulturvärden i framtiden skall hanteras och hur stort statens inflytande över dessa skall vara. En sak som inte i någon större utsträckning berörts är hur äktenskapsbalken skall se ut efter en skilsmässa från staten.

I samband med att statskyrkan skiljs från staten finns också skäl att se över vilken särställning Svenska kyrkan skall ha i förhållande till andra trossam­fund vad gäller vår äktenskapslagstiftning. Det finns skäl att se över detta med tanke på att människors relationer idag ser betydligt annorlunda ut än bara för femtio år sedan. En del väljer att leva i samboförhållande, en del i äktenskap, andra lever ensamma med barn och ytterligare andra ingår partnerskapsförhållanden. Det finns en mångfald av samlevnadsformer som gör att kyrkans roll i familjepolitiken är allt mer kringskuren.

Flera olika trossamfund har framhållit vikten av att inget trossamfund skall särbehandlas i svensk lagstiftning om Svenska kyrkan och staten skiljs åt. Jag delar till stor del den uppfattningen. Genom lagstiftningen om vigsel i kap 4 äktenskapsbalken ges Svenska kyrkan idag en särställning och särbehandlas följaktligen.

Sverige är idag mångkulturellt samhälle och med den religionsfrihet som vi genom en lång historia har haft i Sverige har även antalet övriga religions­utövare ökat.

Svenska kyrkan har heller inte visat intresse för att delta vid partnerskaps­för­rättningar vilket visar på ett ointresse att följa utvecklingen inom familjepolitiken. Istället har man valt att tolka bibeln konservativt, vilket det teologiska företrädet möjliggör.

Staten har gett vissa samfund rätt att förrätta juridiskt giltiga vigslar. En kyrk­lig vigsel innebär både en religiös välsignelseakt och ett juridiskt bindande avtal.

Detta ställer frågan på sin spets och gör att det finns anledning att ifrågasätta om den kyrkliga vigseln och den juridiska skall ske samtidigt. Det finns internationella exempel där man skiljer på välsignelsakten och in­gå­endet av det juridiska avtalet.

Inget trossamfund skall ställas över något annat och jag vill därför föreslå att äktenskapsbalken ändras så att den religiösa vigseln och den juridiska vigseln skiljs åt samt att registreringen av den juridiska vigseln alltid ska skötas via särskilt förordnade civila vigselförrättare och att denna förändring sker i samband med att kyrkan blir skild från staten.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring av äktenskapsbalken att den religiösa vigseln och den juridiska vigseln skiljs åt samt att registreringen av den juridiska vigseln alltid skall skötas via särskilt förordnade civila vigselförrättare,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall utreda äktenskapsbalken i syfte att den skall jämställa de religiösa samfunden.

Stockholm den 6 oktober 1997

Yvonne Ruwaida (mp)