Presentationen av de föreslagna styrelseledamöternas olika uppdrag skall ske redan i kallelsen till bolagsstämman. Stämman bör inte kunna avstå från information av de föreslagna styrelseledamöternas andra uppdrag. Detta bör vara obligatorisk information i kallelsen.
I Sverige har ägarfrågorna och frågan om makten över företagen ofta debatterats. Intresset har då främst koncentrerats på maktförhållanden m.m. snarare än ekonomisk effektivitet och tillväxt. På senare tid har diskussioner dock förts om aktivare utövande av ägandeansvaret. Miljöpartiet välkomnar denna utveckling. Vi menar att ett ökat ansvar från de stora aktieägarna innebär ökat tryck för företagsledningen så att denna håller sig innanför de lagar som finns. Bofors, BT Kemi och Fermenta är exempel på företag där det hade varit bra om ägare tagit ett större ansvar. Frågan om de större aktieägarnas ansvar för bolagens agerande är dåligt belyst. Vi anser därför att regeringen bör tillsätta en utredning som skall belysa denna fråga. Utredningen bör utgå från ett större personligt ansvar i näringslivet och undersöka huruvida system kan utvecklas som medför att större aktieägare tvingas till ansvar för företagets verksamhet.
Idag har aktieägare i aktiebolag med högst tio aktieägare rätt att under vissa förutsättningar ta del av räkenskaper och andra handlingar som rör bolagets verksamhet. Det vore bra om man ökade aktieägares insynsrätt och vi anser att ovanstående utredning skall se över det.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag i flera bolag,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat ansvar för stora aktieägare,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktieägares insyn.
Yvonne Ruwaida (mp) |
Elanders Gotab, Stockholm 1998