När de förslag till förstärkningar av de statliga stöden till litteratur- och kulturtidskrifter blivit verklighet, ja då har det statliga stödet fördubblats inom en femårsperiod. Utav det kan två olika slutsatser dras: Stödet var orimligt litet förut eller stödet kommer att bli tillräckligt stort. Miljöpartiet avstår från slutsats utan ställer en fråga: kommer förstärkningarna att genomföras? I så fall av vem? Ja, eftersom det föreligger ett riksdagsval mellan beslut och finansiering går det inte att svara på den frågan. Men om nuvarande utgivningsstöd förändras och byggs ut, kommer fler att läsa böcker då och kommer bokhandeln att orka leva kvar?
Fler torde i alla fall inte ha råd att köpa böcker i bokhandel. Sverige kommer att fortsätta att ha en av världens högsta momssatser på böcker. Bokinköp har blivit en klassfråga och eftersom det är kvinnor som toppar bokläsandet så är det också kvinnor som drabbas hårdast av att böcker är så dyra.
En liten orientering bland några länder ger besked om att:
Norge, England och Irland inte har bokmoms,
Luxemburg och Spanien har 3 procent moms,
Italien 4 procent,
Portugal 5 procent,
Frankrike 5,5 procent,
Österrike 10 procent,
Finland 12 procent,
Holland och Belgien 6 procent,
Kanada och Tyskland 7 procent,
Danmark 25 procent tillsammans med Sverige.
Så finns det naturligtvis olika varianter i en del länder. Island t ex har 12 procent bokmoms på inhemska författare och 24 procent på övriga.
Miljöpartiet kan inte finna det rimligt att Sverige ska envisas med att ha en av världens högsta bokmomssatser. Ska vi ha råd att köpa böcker i bokhandel så måste de bli billigare. Systemet med hög moms gynnar endast de stora bokklubbarna. För vi vill också kunna köpa böcker, inte bara låna på bibliotek, och då köper vi där vi kan få ett hyfsat pris. Försäljning av böcker via Internet från länder inom och utom EU ökar hela tiden. Kontroll av momsregler är här i princip obefintlig, vilket innebär att denna försäljning utgör ytterligare en allvarlig konkurrent till bokhandeln. Miljöpartiet kan inte heller se hur detta förslag kan hjälpa till att bryta den ökande tendensen till koncentration inom förlagsbranschen och kedjebildningen inom bokhandeln.
Miljöpartiet vill att regeringen återkommer med ett förslag till sänkt moms på alla böcker, här räknar vi alltså in barnböcker och fackböcker. Vi vill i sammanhanget påminna om att den totala bokkonsumtionen i Sverige uppgår till ca 7,2 miljarder kronor. Att en kraftigt sänkt bokmoms gynnar bokläsandet visar inte minst exemplet Australien. Där beslöt man för några år sedan att helt slopa bokmomsen med påföljd att bokförsäljningen raskt sköt i höjden. I Sverige pågår en extrem anglisering och ”datavisering” av vårt språk. I inledningen till aktuell proposition står att genom läsning växer människans förmåga att använda sitt språk. Låt oss därför underlätta för den svenska boken att växa på bokmarknaden.
En trist utveckling är att många kommuner i dag har minskat sina inköp i bokhandeln till förmån för direktinköp från förlag eller köp via läromedelscentral. I Norge måste kommunen köpa och beställa läromedel genom sin lokala bokhandeln, och, just det, de har ingen bokmoms alls.
Kan Norge så kan väl vi? Miljöpartiet utmanar regeringen att bli ett snäpp bättre.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om kraftfullt sänkt bokmoms,
att riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till hur lokal bokhandel kan stödjas med Norge som förebild.
Ewa Larsson (mp) |
|
Per Lager (mp) |
Barbro Johansson (mp) |