Motion till riksdagen
1997/98:Kr508
av Torgny Danielsson och Marianne Carlström (s)

Statsbidraget till Sveriges roll- och konfliktspelsförbund


Rollspel är en kraftfull gruppdynamisk arbetsmetod, som används i terapeutiska syften och i utbildningssammanhang som ett pedagogisk metod. Rollspel sker inte inför publik och är inte detsamma som teater. Genom rollspel gestaltas problemsituationer och attityder, som ska belysa interaktionen mellan olika människor. Metoden kan användas i syfte att åstadkomma grupp och/eller personlighetsutveckling.

Hobbyspel, som det heter inom Sveriges roll- och konfliktspelsförbund (Sverok), innebär vanligtvis att ungdomar själva leder varandra utan tillgång till psykologisk kompetens och i avsaknad av hur det etiska ansvaret regleras. Utövarna kan använda sig av metoden i kombination med scenarier som utgår från militära/paramilitära konfliktscenarier, skräck eller ockultism (bl a satanism) som fritidssysselsättning. Spelarna kan vara i sin roll flera dygn i sträck, på platser som är okända för utomstående och där förutsättningarna genom den grundläggande idén i intrigen är känd endast av arrangörerna. För detta ändamål uppbär Sverok statligt bidrag, som för närvarande uppgår till 3,5 mkr, för sin verksamhet. Denna omfattar i dag enligt uppgift cirka 25 000 medlemmar.

Sverok uppfyller de formella kriterierna för att genom Ungdomsstyrelsen uppbära bidrag.

I regelverket för uppbärande av statsbidrag för riksungdomsorganisationer framgår dock att innehållet i verksamheten inte får strida mot demokratins idéer. På denna punkt uppfyller Sverok knappast detta villkor, då det bl a förekommer våldsförhärligande inslag och förmedling av faktakunskaper om droger, vapen och ockultism. Anarkism, förakt för svaga och en uttalad elitistisk människosyn präglar delar av det idéinnehåll som förekommer. Detta kan inte anses vara förenligt med något som ska befrämja ett demokratiskt synsätt.

Det finns exempel på rollspel som helt medvetet har rasistiska och nazistiska innehåll.

Även när det gäller brott och andra gränsöverskridande handlingar finns det exempel på fingerade och i spel genomförda sådana, såsom sexuella kränkningar, gravskändningar, djurofferritualer, inbrott, stölder, rån m m. Bruk av alkohol bland minderåriga i kombination med t ex stridsmoment förekommer. Självmord relaterade till rollspel anses ha kunnat konstateras i några fall.

Med tanke på den oklarhet som råder om verksamheten borde en oberoende och opartisk grupp med t ex psykologisk, sociologisk, polisiär och pedagogisk kompetens ges möjligheter att bedöma dess olika innehåll. Detta som ett komplement till den bidragsgivande myndighetens uppföljning.

Vi föreslår en genomgripande översyn av idéinnehållet i och formerna för hur rollspelandet bedrivs i de föreningar som är anslutna till Sveriges roll- och konfliktspelsförbund och om idéinnehållet motiverar fortsatt statsbidrag.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av statsbidrag till ungdomsorganisationen Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.

Stockholm den 3 oktober 1997

Torgny Danielsson (s)

Marianne Carlström (s)

Gotab, Stockholm 2002