Motion till riksdagen
1997/98:Kr506
av Gullan Lindblad m.fl. (m, kd, v)

Proffsboxning


Till föregående riksmöte skrev vi en motion med begäran om utredning rörande möjligheten till proffsboxning i Sverige. Motionen avslogs dock av riksdagen, varför vi återkommer i ärendet.

I vår motion erinrade vi om att proffsboxningsförbudet infördes år 1969 utan att frågan varit föremål för någon egentlig utredning.

Lagstiftningsskälen ansågs vara följande:

”Förråande inverkan på publiken”

I en utredning SOU 1982:22 Svensk amatörboxning och skadeverkningarna befanns att boxningspubliken kunde betecknas som exemplarisk jämfört med exempelvis hockey-och fotbollspubliken. Den fortsatta utvecklingen har accentuerat denna skillnad.

Att avhålla människor från att se boxning är nästan ogörligt i vår internationaliserade och TV-dominerade tid. Eurosport och Filmnet kör ca 300 timmar proffsboxning i sina TV-kanaler.

”Befrämjande av osunda ekonomiska intressen”

En svensk proffsboxning skulle sortera helt under den ideella föreningen Svenska Boxningsförbundet som är medlem i Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska kommitté. Genom sitt medlemskap i EBU (European Boxing Union) kan endast Svenska Boxningsförbundet ge licens för svensk proffsboxning.

”Medicinska skäl”

Utredning saknas på denna punkt. Slag mot huvudet medför givetvis risk för skador, men det kan konstateras att dödsfall och skador i proffsboxning i absoluta tal är mycket få. Det har inte heller gjorts gällande att medicinska skäl isolerat skulle utgöra grund för ett proffsboxningsförbud. Här sker i stället en sammankoppling med etiska värderingar, dvs. syftet att träffa motståndaren med slag.

Den professionella boxningen på 1990-talet är artskild från den professionella boxningen under 1960-talet. I dag är det utländska managers som har ansvaret för det 15‑tal svenska professionella boxare som ägnar sig åt sporten. Vi anser att detta ansvar borde få ligga på Svenska Boxningsförbundet.

Säkerheten i proffsboxningen kunde t.ex. höjas väsentligt genom tillämpning av samma regler för medicinsk kontroll som i amatörboxningen bl.a. genom

Säkerheten i proffsboxningen kan ökas väsentligt även genom tillämpning av amatörboxningens regler bl.a. vad gäller säkerhetshandskar, tillämpande av regeln om jämbördig matchning, tillämpning av obligatoriskt matchuppehåll samt färre antal ronder per match.

Varför särbehandla boxningssporten?

En enskild vuxen person borde kunna ha möjlighet att välja vilken sport vederbörande vill utöva, allrahelst som endast utövaren av sporten berörs av någon skaderisk.

Ingen annan idrott skiljer mellan amatörutövning och professionell utövning

All annan idrott är öppen, t.ex. vid Olympiska spel, för såväl professionella som amatörutövare (i den mån sådana finns längre). Arbete i samma riktning pågår globalt och inom överskådlig tid kommer all boxning att organiseras i samma organisation, varför det i längden torde bli omöjligt att upprätthålla proffsboxningsförbudet.

Boxningssporten är en av världens största och mest spridda sporter

Organisationen AIBA inkluderar 186 medlemsländer. Professionell boxning finns parallellt med amatörboxningen i nära nog alla dessa länder. Sverige kan inte stoppa eller påverka den professionella boxningen nämnvärt genom vidmakthållandet av sitt förbud. Däremot kan Sverige på sikt förändra och förbättra arbetsmiljön för de svenska professionella boxarna genom en väl reglerad professionell boxning i Sverige.

Boxningen fostrar

Det är ingen slump att en ung fotbollsspelare som fälldes för misshandel härom året förelades socialvård i form av boxningsträning för att lära sig ett bättre uppträdande. Inom boxningssporten lär sig utövaren fair play. Boxningssporten har därför en positiv betydelse för att kunna stoppa våldet bland Sveriges ungdom. Det skulle vara synnerligen intressant att få kartlagt vilken roll boxningen spelat för att återanpassa socialt vilsekomna ungdomar.

Boxningssporten är också den invandrartätaste sportgrenen. Den kan därför bidra positivt i integreringsarbetet för invandrarna.

En majoritet av den idrottsintresserade allmänheten har vid olika enkäter visat oförståelse för det svenska proffsboxningsförbudet.

Skäl att utreda proffsboxningen

Med hänsyn till kravet på objektivitet och opartiskhet vid bedömningen av den professionella boxningen finns skäl att utreda frågan. En sådan utredning bör bedrivas skyndsamt och innefatta förslag till ställningstagande huruvida professionell boxning fortsättningsvis skall vara förbjuden enligt lag. Skulle utredningen komma fram till att professionell boxning skall tillåtas bör övervägas huruvida den svenska boxningen skall regleras i lag och avfattningen av en sådan lag.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen hos regeringen begär en allsidig utredning rörande proffsboxning i Sverige i enlighet med vad som anförts i motionen.

Stockholm den 5 oktober 1997

Gullan Lindblad (m)

Kenneth Kvist (v)

Alf Svensson (kd)