Det finns ett växande intresse för att söka samverkan i olika samlingslokaler i syfte att effektivare nyttja begränsade resurser samtidigt som väsentliga välfärdskomponenter kan bibehållas och utvecklas. Denna utveckling är inte minst synbar när det gäller landsbygden och de mindre orterna. De allmänna samlingslokalerna, som företrädesvis utnyttjas under kvällar och helger, utgör i många fall utgångspunkt för sådana lösningar. Det finns funktionella och ekonomiska skäl som talar för sådana lösningar. Samlingslokalföreningarna har i många fall svårt att själva klara av att rusta upp sina lokaler, och då kan lösningen vara en samlokalisering med t.ex. skola eller daghem. Det främjar ett effektivare lokalutnyttjande genom att exempelvis skolan kan använda samlingslokalen dagtid för undervisning och skolbespisning. På kvällstid har i sin tur föreningslivet möjlighet att använda skolans lokaler för samlingslokalverksamhet. Det finns ofta bättre utsikter att klara ekonomin genom samverkan drift-underhåll, ventilation, etc. Samlingslokalen har större möjligheter att fortleva genom att samordningsvinster uppstår. Förutsättningarna för samverkan finns vid såväl nybyggnad som ombyggnad.
Ett samverkansprojekt förutsätter ett större deltagande från hela föreningslivet i processen. Det blir då många olika intressenter med i ett tidigt skede och lokalerna kan då väl utformas efter behoven. Resultaten bör bli en bra lösning med bred förankring i samhället.
Ett samverkansprojekt innehåller ofta en central placering vilket i sin tur medför att tillgängligheten ökas och möjligheten att få mer hyresgäster och också därigenom få ökade inkomster.
I ett samverkansprojekt kan flera verksamheter pågå samtidigt vilket gör att det även ges ökade möjligheter för kontakter över generationsgränserna.
Samverkan med andra parter förutsätter ofta att projektet måste genomföras med en snabb byggstart. Samlingslokaldelegationens nuvarande ordning där beslut om bidrag fattas vid ett tillfälle varje år innebär att den sökande kan få snabbare besked om bidrag än med den tidigare ordningen där ansökan placerades i en ”kö” för bidrag.
Ett flertal lyckade samverkansprojekt har genomförts och har också visat att det går att samarbeta med annan verksamhet utan att samlingslokalens själ går förlorad.
Det anförda leder till följande slutsats.
Regeringen bör i kommande budgetpropositioner vid medelsberäkningen under anslaget Bidrag till allmänna samlingslokaler inom utgiftsområde 17 beakta angelägenheten av att ett ökat utrymme skapas för bidrag till samverkansprojekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till samverkansprojekt från anslaget Bidrag till allmänna samlingslokaler.
Kjell Nordström (s) |
Göran Magnusson (s) |