Motion till riksdagen
1997/98:Kr303
av Marianne Andersson m.fl. (c, fp)

Vissa kulturfrågor i Västra Götaland


Kulturen är själva grunden för mänsklig utveckling, demokrati, samhörighet och värdighet. Kulturell verksamhet öppnar nya perspektiv, vänder på synsätt och kombinerar ofta kunskaper från olika fält på ett nytt sätt. Vi menar att satsningar på kultur är samhällsekonomiskt lönsamma och ger många positiva bieffekter.

Ett levande kulturliv med fruktbara möten mellan professionalism och amatörism är viktigt för varje regions utveckling. Genom att människors skaparkraft och kreativitet frigörs uppstår nya ideer som också kan leda till nya arbetstillfällen. Därför är det viktigt att den statliga kulturpolitiken inriktas på utveckling i hela landet.

Riksdagen beslutade hösten 1996 att ge regeringen uppdraget att åstadkomma en bättre regional fördelning av de statliga medlen till kultur. Det som skett hittills är att man kartlagt de stöd som utbetalats via Statens kulturråd samt till Riksteatern. Vi menar att analysen måste omfatta hela kulturbudgeten och att regeringen måste återkomma med förslag om en bättre fördelning.

Av den analys som nu gjorts framgår emellertid att det finns stora skillnader mellan olika regioner när det gäller det nu analyserade statliga stödet. Det finns skäl för vissa skillnader men enligt vår uppfattning inte i den omfattning som nu är fallet. Älvsborgs län är befolkningsmässigt det fjärde största i landet och har en svår geografisk struktur. Detta avspeglar sig på intet sätt i fördelningen av statligt stöd; inte i absoluta tal och absolut inte vid fördelningen per capita. Älvsborgs län har det lägsta stödet per capita av alla län utanför storstäderna.

Detta är otillfredsställande inte minst när det gäller utgångsläget inför bildandet av det nya länet Västra Götaland. Därför menar vi att en bättre fördelning bör åstadkommas vid fördelning av stödenheter och annat statligt stöd med bäring på nuvarande Älvsborgs län. I sammanhanget är det värt att notera att regionens motprestation inom kulturområdet är god hur man än räknar.

Vi vill här nämna några exempel på goda verksamheter och profilområden:

Stenebyskolan

Stenebyskolan i Dals Långed har tillsammans med ett antal andra skolor inom konst och design varit föremål för en utvärdering med anledning av deras ansökan om att utfärda konstnärlig högskoleexamen. Även om deras ansökan inte bifalls direkt kan vi konstatera att Stenebyskolan får mycket goda vitsord. Den är i särklass av de ansökande skolorna och har kommit en god bit på vägen att uppnå målet. Ett akut problem i nuvarande situation är den studiesociala situationen för eleverna. Det är nödvändigt att lösa frågan om studiemedel omgående annars finns det skäl för eleverna att välja annan utbildning trots att utbildningskvaliteten i Steneby är mycket hög. En modell kan vara den som finns för de elever som går på Handarbetets Vänners skola i Stockholm.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av statens stöd till kultur i Älvsborgs län,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studiemedel till eleverna i Stenebyskolan.1

Stockholm den 6 oktober 1997

Marianne Andersson (c)

Lennart Brunander (c)

Elver Jonsson (fp)

1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.