Motion till riksdagen
1997/98:Kr297
av Erik Arthur Egervärn (c)

Folkrörelsearkiven och det industrihistoriska kulturarvet


I landets drygt 80-talet folkrörelsearkiv finns ett omfattande kunskapsmaterial samlat som belyser hur landet industrialiserades, hur folkrörelser, kultur och bildningsarbete växte fram. Materialet beskriver också hur de demokratiska idéerna får fäste och tillämpning i vardagsliv och arbetsliv. Åtskilliga 10.000-tals arkivbildare från hela landet har bidragit med sin del av industrisamhällets historia. Men ett mycket omfattande material återstår att samla in, dokumentera och tillgängliggöra och ständigt nya arkivbildare tillkommer.

I folkrörelsearkiven finns således väsentliga delar av lokal­sam­hällets/regionens/nationens skrivna historia samlade, liksom betydande samlingar av foton, fanor och standar, filmer, affischer m m. Men här finns också de många eldsjälarnas insatser bevarade. Sektorn folkrörelser, föreningar, grupper av skilda slag täcker politiska, religiösa, fackliga och kooperativa organisationer, idrotts-, nykterhets-, handikapp- och samlings­lokalägande organisationer, byggnads- och fastighetsföreningar, studie­förbund, hembygds- och miljöföreningar, byalag etc.

Folkrörelsearkivens samlingar och arbetsmetoder ger såväl ökad bredd som fördjupning i sökandet efter kunskap om industrisamhället som livsform och om demokratins framväxt, utveckling och tillkortakommanden. Folkrörelsearkivens samlingar är öppna för alla som vill delta i sökandet: organisationer och enskilda, universitet och högskolor, museer, folkbildning, offentlig kulturverksamhet och turism. Men de ekonomiska, tekniska och personella resurserna bestämmer villkoren för tillgängligheten.

Folkrörelsernas Arkivförbund (FA) vill genomföra en koncentrerad insats för det industriella kulturarvet. Den avses omfatta tre år av såväl centrala som regionala insatser. En modern central kunskapsbas med utgångspunkt från befintliga och nytillkommande samlingar bland förbundets medlemmar behövs. Och som medlemmar finns dels det tidigare nämnda 80-talet arkiv, dels 100-talet folkrörelser och föreningar. Kunskapsbasen ska vara till hjälp och stöd för forskare och forskningsinstitutioner, organisationer och folkbildning, kulturliv och medier av olika slag. Översikter men även mera detaljerad information ska kunna förmedlas.

De två regioner där en mera systematisk insats för det industrihistoriska kulturarvet bör göras är Västerbotten och Västsverige, där tre landsting och ett 50-tal kommuner går samman i en ny regional konstellation: Västra Götalands län. Detta ger nya möjligheter till en koncentrerad, gemensam insats inom ramen för befintliga arkivinstitutioner, den nybildade kommittén Västsvenska förenings- och folkrörelsearkiven och andra intressenter.

Att rädda och bevara det industrihistoriska kulturarvet är viktigt, varför regeringen bör beakta detta inför nästkommande budgetarbete.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att bevara det industrihistoriska kulturarvet.

Stockholm den 6 oktober 1997

Erik Arthur Egervärn (c)

Gotab, Stockholm 2002