Från den 1 januari i år har Sverige en bibliotekslag. Ett gammalt vänsterpartikrav har äntligen genomförts. Lagen stadgar att det i varje kommun ska finnas folkbibliotek och att boklån ska vara avgiftsfria. Lagen nämner också skolbiblioteken. Detta är alldeles utmärkt, men det räcker inte. Vänsterpartiet har krävt att lagen ska kompletteras och preciseras vad gäller kvaliteten i biblioteksverksamheten.
Detta är enligt min uppfattning särskilt viktigt när det gäller skolbiblioteken. Standarden på skolbiblioteken varierar i dag mycket kraftigt mellan olika kommuner och även inom samma kommun. På vissa skolor finns inget bibliotek alls.
Det är i själva verket bedrövligt att unga människor ska behöva möta skolbibliotek som, om de över huvud taget är öppna, inte det minsta lockar till läsning, där det inte finns kompetent personal och där det framför allt saknas aktuella böcker.
Just nu satsas mycket stora belopp i skolorna på IT. Denna utveckling stöds av stat och kommunledningar. Den är riktig, men jag skulle önska att ett lika stort intresse fanns för den gutenbergska landvinningen, dvs läsandet av goda böcker, såväl fack- som skönlitteratur. Att eleverna i varje skola på nära håll har tillgång till ett bibliotek som innehåller aktuell och lockande läsning borde vara ett lika oavvisligt krav som att de ska tillgång till datorer.
Ett absolut minimikrav borde vara att varje skolbibliotek årligen köper in lika många nya böcker som det på skolan finns elever. Bibliotekslagen bör således kompletteras på det sätt Vänsterpartiet föreslagit och särskilt bör därvid beaktas behovet av en kvalitetshöjning på skolbiblioteken och att dessa köper in nya böcker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om komplettering av bibliotekslagen med avseende på skolbiblioteken.
Per Sundgren (v) |
Gotab, Stockholm 1997