Motion till riksdagen
1997/98:Kr276
av Sivert Carlsson och Agne Hansson (c)

Statsbidrag till länsmusiken


Vid länsmusikreformen 1988 skedde en medelstilldelning till de nyskapade länsmusikorganisationerna, som baserade sig på respektive läns tidigare regionmusikresurs.

Kalmar län kunde vid reformtillfället inte tillgodoräkna sig någon sådan. Detta ledde till att Kalmar län, tillsammans med Gävleborgs län, från början erhöll väsentligt mindre statliga anslag än landets övriga län.

Den årliga revision av bidragets storlek som skett genom förhandlingar mellan staten och Landstingsförbundet har resulterat i ett generellt procentpåslag, lika för alla länsmusikorganisationer, vilket inneburit att de från början stora skillnaderna i bidragsnivåerna kontinuerligt krontalsmässigt förstärkts.

Med anledning av föreslagen neddragning av det statliga bidraget till länsmusiken, har regeringen uppdragit åt Statens kulturråd att göra en kartläggning av länsmusiken i syfte att ge underlag till bidragsfördelningen till länsmusiken 1998 och 1999.

I den rapport som behandlats av Kulturrådets styrelse sägs bl.a.: ”Kalmar och Gävleborgs län har särskilt drabbats av en allt mer accelererande obalans när det gäller storleken av statsbidraget till följd av att dessa län inte kunde tillgodogöra sig en regionmusikresurs vid den ursprungliga fördelningen 1988. Kulturrådet finner det därför angeläget att denna orättvisa i någon mån repareras och föreslår därför att statsbidraget i dessa län får en förstärkning motsvarande 12,2 respektive 13,5 procent.”

Det är glädjande att Statens kulturråd uppmärksammar situationen och föreslår att hittillsvarande orättvisa i bidragsgivningen åtminstone ”i någon mån korrigeras”.

Kalmar län kommer dock, trots föreslagen korrigering, att erhålla ett anslag som är mindre än hälften av genomsnittet för landets län. En jämförelse av statliga bidrag till musikverksamhet uträknat per capita visar att Kalmar län ligger näst sist i riket. Det är därför, av flera skäl, viktigt att utjämningen inte stannar vid ett engångsingrepp utan följs upp med ytterligare åtgärder för en jämnare och mera rättvis bidragssituation.

Länsmusiken har en viktig uppgift och ligger väl i linje med kravet på en decentraliserad, nära verksamhet som når ut till så många som möjligt.

Kalmar Läns Musikstiftelses verksamhet kan grovt indelas i tre verksam­hetsområden:

Bland utvecklingsprojekten kan nämnas

Såväl ur kulturell synpunkt som ur regional och rättvisesynpunkt är det därför angeläget att statsbidraget till länsmusiken i Kalmar län ökas och på sikt justeras upp till en nivå jämförbar med landets övriga län. Detta finansieras genom en omfördelning inom ramen för länsmusiken i anslaget B 2 inom utgiftsområde 17.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Länsmusiken i Kalmar län 1998 tilldelas statsbidrag enligt Statens kulturråds förslag, 4,7 miljoner kronor, och 1999 med en förstärkning på ytterligare 12,2 %.

Stockholm den 5 oktober 1997

Sivert Carlsson (c)

Agne Hansson (c)