Med anor från 1600-talet har den orkestrala musiken en lång och mycket intressant historia i Jönköping. Jönköpings Sinfonietta är resultatet av att Jönköpings kommun och musiklivet önskat en professionell symfonisk orkester. Allt sedan mitten på 80-talet har Jönköpings orkester och kammarmusikförening ansökt om statsbidrag för bildandet av en sinfonietta och en symfoniorkester tillsammans med Länsmusiken.
1990/91 godkändes Jönköpings Orkesterförening och Musik i Västernorrland/Sundsvalls Kammarorkester som statsbidragsberättigade musikinstitutioner för driften av orkester, på vardera fyra grundbelopp.
Utvecklingen av orkesterverksamheten förutsatte 14 grundbelopp såväl i Jönköping som i Sundsvall. Detta var väl förankrat hos landstinget, staten och kommunen. De båda orkestrarna gavs även ett regionalt uppdrag.
Efter detta har Jönköpings Sinfonietta beviljats 10 grundbelopp (jfr Sundsvall 15 grundbelopp).
I budgetpropositionen 1993 skriver föredragande Eva Sköld att hon förutsätter ”att full utbyggnad (14 grundbelopp) till var och en av de nya orkesterinstitutionerna Jönköping och Sundsvall kommer att vara genomfört inom innevarande treårsbudget 1993–1996”.
(Länsmusiken tog över driften och det konstnärliga ansvaret 1995.)
I den orkestermodell som staten tillsammans med landstinget och Jönköpings kommun godkänt (maj 1990) förutsattes 23 tjänster från Länsmusiken, 50 % länsmusikverksamhet och 50 % sinfonietta. För Sinfoniettaverksamheten bidrar således Länsmusiken med 3,2 mkr.
Idag får Sinfoniettan 1.350.000 kr av staten i grundbeloppsform och 1.350.000 av Jönköpings kommun. Kommunen har beredskap för att möta upp för ytterligare grundbelopp utöver de 10. Detta gör att Länsmusiken är största bidragsgivare till Jönköpings Sinfonietta. Om den i propositionen aviserade 23-procentiga neddragningen verkställs av Länsmusikbidraget till Jönköping kommer även Jönköpings Sinfonietta att drabbas. Detta skall enligt protokoll fört från förhandling mellan Landstingsförbundet och Kulturdepartementet (21/8 1997) inte ske.
Vi hävdar att uträkningen ska göras på följande sätt. Förslaget i propositionen september 1997 på 23 % neddragning skall inte beräknas på 11.490.000 kr utan på 8.290.000 kr. Dvs på det belopp som blir kvar av Länsmusikbidraget från staten när pengarna för Sinfoniettaverksamheten är avdragna.
Utöver detta vill vi framhäva att behovet av de återstående 4 grundbeloppen är mycket stort för att fullfölja ursprungsidén från 1990.
Skälen för en fortsatt satsning på orkestern är starka. Den regionala verksamheten utökas och samarbete pågår med Väst-Länsmusiken. Samtliga kommuner besöks minst en gång under 1998/99. Musikteater i samverkan med andra aktörer är ett återkommande inslag i verksamheten. Riktade insatser för barn och ungdom är planerade, under 1998 kommer orkestern att spela för ca 20 000 barn. Utöver det kan nämnas att Jönköping har en av landets största och trognaste abonnemangspublik med ca 1000 besökande per konsert.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Länsmusiken i Jönköping.
Margareta Sandgren (s) |
|
Martin Nilsson (s) |
Catarina Rönnung (s) |
Carina Hägg (s) |