I en tid av ständigt ökande internationalisering är det viktigt att medvetandegöra, säkra och vidareutveckla vårt svenska kulturarv. Instrumental folkmusik, sång och dans får inte gå förlorade för kommande generationer.
Det allmänna intresset för folklig musik, dans och sång är tilltagande. Detta framgår bl.a. av att det sedan en tid tillbaka finns möjlighet till akademisk utbildning inom samtliga tre delområden, att musikgymnasierna tagit upp dessa ämnen samt att det på flera håll i landet finns årslånga folkhögskolekurser. Det finns dock ett stort behov av och utrymme för ett geografiskt välplacerat centrum där genrerna kan samverka i en kreativ miljö.
Våra grannländer i Norden har sedan länge ett flertal sådana verksamhetscentra. Ole Bull-akademin i Trondheim, ett av Norges fem institut, och Folkmusikinstitutet i Kaustinen, ett av Finalnds tre, kan nämnas som exempel.
Nyckelharpan, ett av vårt lands värdefullaste kulturobjekt, är förknippad med Norduppland. I Tobo, nyckelharpspelmannen Eric Sahlströms hembygd, finns fortfarande en levande och högtstående kulturell tradition, både vad gäller att traktera och tillverka instrument. Det är av stort nationellt intresse att bevara detta till kommande generationer. Idén om ett folkmusikinstitut i Tobo håller på att förverkligas.
En stiftelse har bildats – Eric Sahlström-Institutet – som har till uppgift att i det svenska samhället främja folkmusiken, folksången och folkdansen. I verksamheten skall samhörigheten mellan dessa särskilt betonas, samt särskild vikt läggas vid nyckelharpans fortlevnad och utveckling. Institutet skall primärt ha en inriktning på ungdomars direkta och indirekta kontakt med de nämnda konstformerna. Institutet skall ägna uppmärksamhet åt invandrares och minoriteters folkliga musik/sång/dans.
I styrelsen ingår representanter för Kungliga Musikaliska Akademien, Kungliga Musikhögskolan, Danshögskolan, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur, Riksföreningen för Folkmusik och Dans, Tierps kommun och Landstinget.
Verksamheten startar i höst, en person är anställd och man har flyttat in i ändamålsenliga lokaler. De första kurserna vänder sig till musiklärare och är tänkta som fortbildning. Målsättningen är att genom eget utövande, seminarier, konserter, diskussioner ge musiklärare inblick i hur de kan använda svensk folklig musik, dans och sång i sin undervisning.
Bidrag till verksamheten har beviljats från Stiftelsen Framtidens Kultur, Sparbanksstiftelsen Upland samt från Beijerstiftelsen.
Som nämnts så finns i Finland och Norge redan flera centra för detta ändamål, och vi menar att ett nationellt centrum för folkmusik behövs även i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett nationellt centrum för folkmusik i Sverige.
Barbro Andersson (s) |
|
Ingrid Andersson (s) |
Tone Tingsgård (s) |
Mats Berglind (s) |