I sin kartläggning av länsmusiken 1997, Bredd, kvalitet & mångfald, beskriver Statens kulturråd Musik i Kronobergs verksamhet på följande sätt:
Musik i Kronoberg har i dag dels en stabil egen verksamhet med Musica Vitae som centrum, dels en omfattande projektverksamhet som bygger på samverkan med ett stort antal aktörer på kulturområdet. Musik i Kronoberg är en organisation som för närvarande ligger nära den vision av ett musikcentrum kring vilket länets musikliv rör sig, som staten och landstingen gemensamt målade upp inför länsmusikstarten 1988.
Kammarorkestern Musica Vitae ingår i dag i stiftelsen Musik i Kronobergs verksamhet. Här har man lyckats med konststycket att både driva en orkesterverksamhet med hög kvalitet och samtidigt bygga upp en framgångsrik länsmusikverksamhet, som av Statens kulturråd för högsta betyg. Detta kan nu komma att raseras.
Musica Vitae kan inte definieras som en länsmusikensemble, utan är i själva verket en av landets mest etablerade och erkända kammarorkestrar. Orkestern har hela Sverige som arbetsfält och samverkar med flera av landets tunga kulturinstitutioner, samt har på senare år också skapat sig ett gott internationellt anseende.
Riksdagens ledamöter samt inbjudna gäster med Konungen och Drottningen i spetsen hade glädjen att avnjuta Musica Vitae vid riksmötets högtidliga öppnande nu i höstas.
Musica Vitae erhöll 1996 Expressens prestigefyllda musikpris Spelmannen, bland annat för sin djärva repertoarpolitik, höga kvalitet och högtstående konstnärliga standard. Med sina 15 stråkar intar orkestern en särställning i svenskt musikliv.
Musica Vitae är utan tvekan av stort nationellt intresse. Det är ytterst angeläget att kulturverksamhet på högsta nivå kan finnas även utanför Stockholmsregionen.
Musica Vitae har trots stora ansträngningar aldrig lyckats erhålla grundbelopp för sin finansiering utan har ända sedan starten 1988 finansierats via länsmusikbidragen. Lika länge har ett intensivt arbete pågått för att överföra orkestern från länsmusikfinansiering till direktfinansiering för att söka skapa finansiell trygghet som egen orkester. Framställan i ärendet har gjorts ett flertal gånger, uppvaktningar har gjorts och motioner har lagts. Hela tiden har en öppen dialog förts mellan Musik i Kronoberg och Statens kulturråd men en förändring av finansieringsformen har dock inte kommit till stånd.
De nu föreslagna nedskärningarna av det statliga bidraget till länsmusiken kommer, om de genomförs, att bli förödande för stråkorkestern Musica Vitae. Utan särskilt institutionsstöd måste orkestern sannolikt läggas ned i sin nuvarande form.
Musica Vitae utgör en resultatenhet i Musik i Kronobergs ekonomisystem. Den har egen ledning och administration och tillhör avtalsmässigt orkesteravtalet. Musica Vitae fungerar redan i dag som en egen orkesterinstitution, vilken är lika etablerad i svenskt musikliv som de grundbeloppsfinansierade orkesterinstitutionerna.
En minskning av det statliga bidraget med 2,4 miljoner kronor betyder att Musica Vitae hamnar i samma situation som Dalasinfoniettan, vilken i propositionen föreslås få extra statlig tilldelning. Musica Vitae skulle därmed vara den enda svenska orkestern som för sin överlevnad inte erhåller särskilt institutionsstöd. Detta är oacceptabelt.
Riksdagen bör hos regeringen hemställa om särskilt institutionsstöd till Musica Vitae med totalt 2 miljoner kronor inom ramen för anslaget B2, Regional musikverksamhet, Utgiftsområde 17.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt institutionsstöd om totalt 2 miljoner kronor till stråkorkestern Musica Vitae.
Anders G Högmark (m) |
Jan-Olof Franzén (m) |