Motion till riksdagen
1997/98:Kr247
av Ingrid Andersson m.fl. (s)

Statsbidrag till länsmusiken


Vi vill börja med att citera Kulturutredningens slutbetänkande angående ändrad inriktning av länsmusiken:

”Länsmusiken bör i större utsträckning än vad som nu är fallet utvecklas till ett samordnande, initierande och stödjande regionalt musikorgan. Det är angeläget att verksamheten stödjer musiklivet i hela länet, i första hand det professionella musiklivet men också amatörmusiken i sina olika former.”

Statens bidrag till länsmusiken föreslås i årets budgetproposition bli 50 miljoner lägre på en tvåårsperiod.

Avsikten med neddragningen är enligt propositionen inte att det skall ske en besparing i statsbudgeten utan en omfördelning av medel i syfte att förändra det regionala musiklivet enligt Kulturutredningens intentioner.

Då anslaget till länsmusiken minskar i två steg tar det tid innan medel fullt ut kan omfördelas. Regeringen uppmanar i budgetpropositionen länsmusiken att därför sträva efter att på ett bredare sätt tillgodose såväl ungdomars musikskapande som flera genrer och nya former av arrangörsskap med inriktning på en ung publik.

För länsmusiken i Uppsala län kommer neddragning av medel att bli mycket kännbar och svår att hantera utan att det får icke önskvärda effekter. Länsmusiken i Uppsala län har redan en inriktning som till vissa delar tillgodoser regeringens önskemål.

Musik i Uppland är en väl fungerande organisation, central för länets musikliv.

Länsmusiken lever och verkar nära sin publik men också nära andra artister och konstnärer. Därför kan oväntade, ovanliga och spännande möten äga rum – samarbetsprojekt som vore omöjliga om inte länsmusiken hade egna mycket skickliga ensembler under sitt tak.

Så har t.ex. Teater Spektaklet samarbetat med Omnibus Kammarblåsare och gjort ”Pulcinella” – en dockteaterpantomim med musik av Igor Stravinsky. Under hösten 1996 och våren 1997 har den turnerat runt i Uppland och uppsökt bibliotek och skolor där låg- och mellanstadieelever mött och uppriktigt uppskattat sin upplevelse av teater och musik.

Ensemblerna i länsmusiken har därutöver haft en föredömlig skolverk­samhet och samarbete med musikskolorna.

Musik i Uppland har under de senaste åren kunnat stödja den lokala folkmusiktraditionen genom en treårig folkmusikkonsulentanställning, och genom projektet ”Gränslös musik” låtit alla elever i årskurs 7 i Tierp ta del av musik och kulturdrag ifrån olika världsdelar med syfte att bland annat motverka främlingsfientlighet och fördomar.

Det finns många exempel på fruktbart samarbete med olika sångare, körer, skådespelare och kompositörer. En koreograf och freelance-dansare har i samarbete med länsmusikens olika delar lyckats sätta upp en hel balett. Dansare som ju lider av en stor arbetslöshet har genom länsmusiken lyckats få arbete, så även en grupp från amatörsidan. Baletteleverna från Uppsala dansakademi har fått lärorik och meningsfull sysselsättning tack vare detta.

Det finns en stor bredd i utbudet och det finns uppskattande publik alltifrån elever i grundskolan till patienter och personal inom äldreomsorgen.

Den omfördelning som nu föreslås i hela landet är svår att hantera. För länsmusiken i Uppland ser vi en stor risk att verksamhet som redan har den inriktning som regeringen önskar splittras och avbryts.

Vi föreslår följande förändring:

att omfördelningen av medel sker genom att länsmusiken får i uppdrag att med oförändrat anslag under kommande tvåårsperiod förändra sin struktur och ytterligare utveckla sin verksamhet så att medlen därefter fullt ut används med den inriktning som regeringen nu föreslår. Med detta uppdrag bör också ett krav på redovisning följa.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget till länsmusiken i Uppland.

Stockholm den 2 oktober 1997

Ingrid Andersson (s)

Barbro Andersson (s)

Tone Tingsgård (s)

Mats Berglind (s)