Motion till riksdagen
1997/98:Kr236
av Ewa Larsson (mp)

Sveriges Television och Public Service uppdraget


1 Bakgrund: Expedition Robinson

I TV-serien ”Expedition Robinson” ska en grupp människor överleva på en öde ö. I sista programmet utses den deltagare som anses mest lämpad att överleva på ön och han eller hon får åka hem med en kvarts miljon kronor. För varje avsnitt röstas en person bort och får lämna ön. Utgallringsprocessen har orsakat en tittarstorm.

I insändare, krönikor och debattartiklar liknades processen vid pennalism och mobbning, vilket är särskilt olyckligt då sändningstiden – lördag 20.00 – gjort att även mindre barn kunnat se programmet. ”Det är helt fel princip att slå ut folk”, sade Lars Fält, chef för Försvarets överlevnadsskola (Afton­bladet 971001). Han tillfrågades av SVT om medverkan, men avböjde och avrådde programmakarna från att göra programmet.

Den första deltagaren som valdes bort begick självmord innan serien började sändas och mannens hustru vädjade till TV-ledningen att stoppa serien. Den 17 september kom beslutet att Expedition Robinson tog ’’time-out’’ i två veckor för omredigering. Efter hård intern debatt beslutades att sändningarna skall återupptas 4 oktober. Det kritiserade ”ö-rådet” finns kvar, men i nedtonad form.

2 Public service-uppdraget

Som public service-företag har Sveriges Television särskilda krav på vad som visas – och inte visas. Enligt min bedömning är ”Expedition Robinson” ett typexempel på vad man bör undvika att sända som statligt public service-företag. Andra debattörer har samma ståndpunkt.

Riksdagen har nyligen beslutat om förändringar, förtydligande och utveckling av public service-uppdraget. Det nya sändningstillståndet löper över en femårsperiod. Sändningstillståndet skall vara vägledande, inte styrande. Tolkningsföreträde har naturligtvis styrelserna för de olika program­bolagen. I avtalet står bl.a. att program­företagen skall ta hänsyn till mediets särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt tiden för sändning av programmen.

Sverige är det EU-land som har störst betalningsvilja till den statliga televisionen. Det finns alltså ett stort förtroende från medborgarna, som inte bör offras på de snabba tittarsiffrornas altare. Här spelar statens villkor och riktlinjer för public service-företag en viktig roll. Regeringen bör vid sin översyn av tillståndsgivningen till Sveriges Television beakta det inträffade i samband med TV-serien ”Expedition Robinson”.

3 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att beakta det inträffade i samband med TV-serien Expedition Robinson vid översyn av gällande regler för Sveriges Television.

Stockholm den 1 oktober 1997

Ewa Larsson (mp)