Motion till riksdagen
1997/98:Kr235
av Inger Lundberg m.fl. (s)

Ett ansvarsbibliotek för döva och hörselskadade


I nedanstående motion föreslår vi att riksdagen tar initiativ till en utredning av förutsättningarna för att i Örebro etablera ett ansvarsbibliotek för döva och hörselskadade.

Regeringen angav i kulturpropositionen att folk- och skolbiblioteken måste ägna ökad uppmärksamhet åt funktionshindrade genom att erbjuda litteratur i former som är anpassade till deras behov. Sedan länge finns det nationella lånecentraler, som fungerar kompletterande för andra bibliotek när det gäller t.ex. talböcker eller invandrarlitteratur på minoritetsspråk. Sådana gemensamma resurser har hittills inte funnits för de döva och hörselskadade.

Trots de satsningar, som gjorts tillsammans med Dövas förening, TV, UR och SIH läromedel på produktion av videogram på teckenspråk är utbudet fortfarande extremt litet – ca 700 titlar mot ett utbud om ca 50 000 böcker på Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Det finns också ett stort behov av boktips på video och andra videogram, som kan stimulera döva och hörselskadade att också utveckla sina svenskkunskaper. Vidare behöver många döva och hörselskadade tillgång till information på teckenspråk för att kunna använda biblioteken fullt ut.

De döva och hörselskadade har med sin tvåspråkighet stora behov av särskilt riktade resurser. Det gäller litteratur i form av videogram. Det gäller också rådgivning om svenskspråkig litteratur, som är lätt tillgänglig för döva och hörselskadade. Det senare är inte minst viktigt för att döva och hörselskadade barn skall engageras i läsande också på svenska. Det finns vidare behov att samla litteratur om teckenspråk och information för hörande om dövkultur så att den blir lätt tillgänglig för alla bibliotek i landet.

Länsbiblioteket i Örebro har i samverkan med Stiftelsen Activa, ett antal döva och hörselskadade ungdomar, och i dialog med bland andra Dövas förening utarbetat en skiss till ansvarsbibliotek i Örebro. Biblioteket skulle samla och förmedla litteratur på teckenspråk, men också litteratur om dövkultur. Biblioteket skulle vidare fungera som en kunskapskälla för andra bibliotek och genom aktiv användning av IT sprida information med syfte att underlätta för döva och hörselskadade att få tillgång till litteraturen.

Det beredningsarbete arbetsgruppen utfört visar att det är möjligt att etablera ett ansvarsbibliotek i Örebro till mycket begränsade kostnader – mindre än 2 milj.kr. per år. Ansvarsbibliotekets knytning till stads- och länsbiblioteket i Örebro skulle förena närheten till den kompetens på döv- och hörselskadeområdet som finns i Örebro med det landsomfattande nätverk, som de svenska folkbiblioteken ingår i. Genom de kontakter som finns mellan biblioteken i landet skulle ett Ansvarsbibliotek i Örebro kunna serva samtliga landets bibliotek med kompetens och material för de döva och hörselskadade i respektive kommun.

Förslaget att förlägga Ansvarsbiblioteket till Örebro hör samman med Örebros betydelse som centrum för arbetet med kommunikationshandikapp i landet. Örebro utgör sedan länge ett resurscentrum för döva och hörselskadade i landet. Bortåt en tredjedel av alla döva och hörselskadade är bosatta i kommunen, dit många familjer med döva och hörselskadade barn valt att flytta på grund av kommunens långa tradition av utbildning och särskilda insatser för döva och hörselskadade.

Utöver statliga specialskolor finns här landets enda gymnasium för döva och hörselskadade som anpassats för att möta de dövas och hörselskadades behov och en mängd institutioner med olika huvudmän med kompetens och ansvar för döva och hörselskadade. SIU läromedel har också lokaliserat sin verksamhet för döva och hörselskadade till Örebro.

Behovet av ett ansvarsbibliotek för döva och hörselskadade är stort och kostnaderna för en etablering i Örebro måttliga. Vi finner det därför angeläget att regeringen utreder förutsättningarna för en etablering av ett ansvarsbibliotek för döva och hörselskadade i Örebro.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av förutsättningarna för att i Örebro etablera ett ansvarsbibliotek för döva och hörselskadade.

Stockholm den 29 september 1997

Inger Lundberg (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Maud Björnemalm (s)

Helena Frisk (s)