Motion till riksdagen
1997/98:Kr232
av Birgitta Wistrand (m)

Form- och designmuseum till Stockholm


Ett av de områden där Sverige är känt – och väl känt ute i världen – är form och design. Våra exportföretag vinnlägger sig om funktionell och attraktiv design då de vet att produkter utan en klar profil försvinner – Volvo, Saab, Ericsson, Electrolux och Ikea är exempel på sådana företag. Svenskt glas och svenska möbler har också de bidragit till att göra Sverige framgångsrikt inom designområdet.

Det svenska konsthantverket och dess höga kvalitet är ingen ny företeelse. Stor uppmärksamhet mötte t.ex. den silverutställning med föremål från 1600-talet och framåt och som togs fram till New Sweden 88 med temat ”the Art of Simplicity”. Det finns en ovärderlig samling i Nationalmuseum som tyvärr inte kan visas genom att visningsmöjligheterna är så begränsade.

Men om nu någon dristar sig till Sverige och vill se vad som sker här i dag så upptäcker hon att Röhsska museet i Göteborg verkar vara det enda stället i landet där ett museum arbetar inom form och design.

För några år sedan lades Design Center ned i Stockholm, medan Form/Design Center i Malmö är kvar. I Stockholm finns således inga möjligheter att i dagsläget möta svensk design. Detta är något som ständigt förvånar utländska besökare. Det är hit som designers, turister och forskare kommer på besök, det är här de förväntar sig att möta det som händer inom designvärlden i Sverige.

En ytterligare grupp som behöver ett museum av detta slag är eleverna vid designhögskolorna i Stockholm.Var kan de i dag studera design av i går, i dag och i morgon?

Denna situation anser många vara ohållbar och har därför på olika sätt arbetat för att ”bygga ett designmuseum” i Stockholm. Formmuseets Vänner har t.ex. bildats med Christina Magnuson som ordförande. Olika grupper har ordnat möten,visat utställningar och lyft fram behovet av ett museum i Stockholm.

Formmuseets Vänner startade med att bygga om det s.k. Lottahuset som ligger i anslutning till Amiralitetshuset på Skeppsholmen till en kombinerad café- och utställningslokal, allt med målsättningen att på sikt kunna få hyra Amiralitetshuset och där skapa ett museum. Ritningar av utställningshallar m.m. i anslutning till Amiralitetshuset togs fram liksom kostnadsberäkningar, allt med hjälp av medel från medlemmar och sponsorer. Uppvaktningar inom departement, Statens konstmuseer, Statens fastighetsverk m.m. gav vid handen att det fanns möjligheter att kunna börja använda Amiralitetshuset som museum om hyran kunde garanteras från annat håll än staten. Föreningen arbetade vidare och lyckades bl.a. finna sponsormedel att bygga samman Lottahuset och Amiralitetshuset.

Så stod det plötsligen klart att den socialdemokratiska regeringen motsatte sig fler museer i Stockholm. Även av andra skäl blev det inte heller möjligt att hyra Amiralitetshuset då man från statens sida ansåg att det är omöjligt att låna ut konstverk till ett museum som inte skulle ägas av staten etc. Läget blev med andra ord låst. Att starta ett museum i samverkan mellan privata och statliga intressen verkade inte vara möjligt i Sverige, i motsats till många andra länder.

I kulturpropositionen talas det dock välvilligt om arkitektur och form­givning. Det har under senare tid anordnats hearings kring frågorna och en särskild interdepartemental arbetsgrupp har bildats. Säkert har regeringen nu fått klart för sig att design och form betyder mycket för många – både ekonomiskt och kulturellt.

Snart öppnar två nya museer i Stockholm – Moderna museet och Arkite­k­tur­museet. I dessa museers program saknas möjligheter att visa design och form. Detta ger en tydlig signal om att regeringen inte förstått designens betydelse och behovet av att visa den i Stockholm.

Men behovet kvarstår. Därför borde en förutsättningslös utredning snarast tillsättas för att undersöka möjligheterna att etablera ett Formmuseum i Stockholm. Utredningen bör även få i uppdrag att undersöka hur museer kan drivas med flera huvudmän såväl privata som offentliga.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett form- och designmuseum i Stockholm.

Stockholm den 1 oktober 1997

Birgitta Wistrand (m)