Motorfabriken Pythagoras grundades 1898 i Norrtälje. Där har tillverkats lås, svarvar, fräsmaskiner, tändkulemotorer och räknemaskiner. Produktionslinjen är intakt och byggnaden som byggnadsminne är restaurerad med huvudsakligen statliga medel för omkring 12 miljoner kronor. Sedan förra året pågår katalogisering av föremål och miljöer inom ramen för SESAM-projektet. Här finns både verkstadsutrymmen, kontor och bostäder i det skick de hade på 1920 och 1930-talen. Dessutom har fabriken ett starkt stöd av Pythagoras vänförening i vilken flera f.d. arbetare på fabriken är medlemmar.
Många arbetar ideellt med renovering av bland annat verkstadsmaskiner och en del äldre motorer. Genom att anläggningen är fylld av verksamhet av ursprungligt slag får den betecknas som unik bland den handfull fabriker från industrialismens barndom som finns bevarade i vårt land. Här kan man se och förstå arbetarnas svåra arbetsförhållanden och uppleva arbetsmiljön som den var före andra världskriget. Det är viktigt att den hårda arbetsmiljön på Pythagoras bevaras i varje detalj. Här, vid maskinen i den ouppvärmda lokalen, växte tankarna och drömmarna om ett bättre liv.
Många minns säkert valaffischen ”Gärna medalj – men först en rejäl pension” under den medaljbehängde och mustaschprydde äldre herren i oval ram mot rödrandig tapet. Han var en av arbetarna på Pythagoras.
Det är viktigt att arbetet med att bevara och restaurera Pythagoras kan fortsätta. Här återstår mycket arbete med ordnandet av arbetarebostäder, verkstadshall, smedja, kontor m.m. för bevarande av ett levande industrimuseum.
I budgetpropositionen framhåller regeringen vikten av att industrisamhällets historia dokumenteras. Det industrihistoriska arvet är fortfarande en betydande del av vår identitet. Regeringen påpekar också att det industrihistoriska arvet ligger nära i tiden, vilket gör det möjligt för oss alla att ta del av det genom exempelvis muntliga berättelser.
Regeringen avser att i budgetpropositionen för 1999 komma med förslag om finansiering av en nationell satsning på industrisamhällets historia. Dessutom har Arbetets museum fått ett så kallat nationellt uppdrag under åren 1997–1999 med bland annat uppgiften att utveckla arbetet med det industrihistoriska arvet.
Pythagoras är ett fint exempel på hur eldsjälar med kunskap och engagemang för vårt industrihistoriska arv vidare till kommande generationer. Pythagoras bör ha en självklar plats i satsningen på industrisamhällets historia.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Pythagoras i en kommande satsning på industrisamhällets historia.
Christina Pettersson (s) |