I propositionen föreslås förändringar av Riksbankens ställning som är hänförliga till deltagandet i den andra fasen av EMU. Förändringarna handlar i allt väsentligt om att stärka Riksbankens självständighet.
Centerpartiet anser att förändringarna är motiverade av flera skäl: dels har Sverige genom folkomröstningen om EU-medlemskapet och därpå följande riksdagsbeslut i praktiken förpliktigat sig att göra dessa förändringar, dels innebär förändringarna att Riksbanken som självständig aktör i penningpolitiken kan få en större trovärdighet i uppdraget att upprätthålla fast penningvärde. Det är också viktigt att regeringen övertar ansvaret för val av växelkursregim från Riksbanken, eftersom övergripande valutapolitiska beslut är frågor av utpräglad politisk karaktär. Till grund för förändringarna ligger i denna del en fempartiöverenskommelse, som innefattar Centerpartiet.
När det gäller EMU:s tredje fas och de därtill hörande förändringarna av sedelutgivningsrätten har Centerpartiet en avvikande uppfattning gentemot förslaget i regeringens proposition. Samma uppfattning har redovisats i form av en reservation i den departementspromemoria (Ds 1997:50) som ligger till grund för förslagen om förändringar av Riksbankens ställning. I proposition 1994/95:19 från fyrpartiregeringen angående Sveriges medlemskap i EU slogs fast: ”Om Sverige beslutar sig för ett deltagande i EMU:s tredje fas följer att beslut om utgivning av sedlar och mynt samt frågan om lagligt betalningsmedel överförs till den europeiska centralbanken. Detta kräver också ändringar i bestämmelserna i regeringsformen om sedelutgivningsrätten.” Den nuvarande riksdagen har enhälligt godkänt denna del av propositionen utan invändningar.
Det svenska folket har i folkomröstning tagit ställning för att Sverige ska vara medlem i EU, med förutsättningen att EU-medlemskapet inte omfattade medlemskapet i EMU:s tredje fas. Om riksdagens majoritet nu vill ändra detta – utan att höra svenska folket på nytt – frångår denna majoritet sin utfästelse till svenska folket. Detta skulle motverka förtroendet för riksdagen och EU-medlemskapet. Det vore enligt Centerpartiet mycket farligt och beklagligt om man på detta sätt väljer att underminera riksdagens legitimitet. Grundlagar har en särställning som måste respekteras. Enligt vår uppfattning bör därför regering och riksdag kvarstå vid den uppfattning om sedelutgivningsrätten som framgår av proposition 1994/95:19.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den formulering om EMU och sedelutgivningsrätten enligt proposition 1994/95:19 som återges i motionen och som en enhällig riksdag ställt sig bakom fortsatt skall gälla.
Olof Johansson (c) |
|
Helena Nilsson (c) |
Andreas Carlgren (c) |
Per-Ola Eriksson (c) |
Agne Hansson (c) |
Elving Andersson (c) |
Marianne Andersson (c) |
Ingbritt Irhammar (c) |