Motion till riksdagen
1997/98:K609
av Ola Ström (fp)

Nordisk TV i Sverige


Det djupa samarbetet och integrationen mellan de nordiska länderna är något unikt i världshistorien. De flesta nordbor ser det som en självklarhet att man kan röra sig fritt över gränser och arbeta överallt i Norden. Den känsla av samhörighet och förståelse som finns särskilt uttalad mellan de nordiska länderna är också det något unikt.

Egentligen är dagens situation inte på något sätt en självklarhet. Norden är trots allt en kontinent som genom historien haft upprepade väpnade konflikter och en djup misstro folk emellan. Den djupa känsla av sam­hörighet vi idag känner med våra nordiska grannländer är något som arbetats fram under långt tid. Det är lätt att glömma bort hur denna känsla mödosamt odlats fram ur askan av krig och misstro.

Samhörighet odlas bäst genom möten människor emellan. En förutsättning för hat är anonymitet. Fördomar har sin grund i okunskap. Därför måste känslor som samhörighet och gemenskap vårdas som den sköra planta de är.

Kultur och kulturutbyte är kanske det bästa medlet för att öka förståelse och kunskap folk emellan. Idag är TV den i jämförelse största länken för att sprida kultur till människor.

Sverige är ett av de sämsta länderna i Europa på att visa grannlands-TV. Knappt 10 % kan se norsk TV. Det är däremot betydligt lättare för norrmän, danskar och finländare att se svensk TV.

Därför är det inte heller konstigt att svenskar också har de sämsta kunskaperna i Norden om sina grannländer. Det gäller både språkförståelse och samhällsförhållanden.

Införandet av en fri och konkurrensutsatt TV-mediemarknad har haft mycket gott med sig. Det är emellertid viktigt att staten inte tvekar att använda lagstiftningen för att tillgodose varje svensk TV-tittares rätt till fullständig valfrihet. Idag beskärs denna, inte minst p g a kabel-TV-bolagens snäva programutbud. I en nyligen slutrapporterad utredning ”Grannlands-TV i kabelnät” SOU 1997:68 föreslås att kabel-TV-bolagen ska åläggas att leverera dansk och norsk public service-TV till svenska abonnenter. Det är ett intressant, men inte fullständigt, förslag. Det vore rimligt att staten också fokuserar på sina egna ansvarsområden inom distribution. En majoritet av TV-tittarna är fortfarande hänvisade till enbart marksända kanaler. Där erbjuds inte heller nordiska program. Och i en förväntad framtida utbyggnad av digitala TV-sändningar är det av vikt att nordisk public service får en given plats.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillförsäkra svenska hushåll rätten att ha tillgång till nordisk public service-TV.

Stockholm den 5 oktober 1997

Ola Ström (fp)