Motion till riksdagen
1997/98:K54
av Per Olof Håkansson m.fl. (s, c, m, fp, v, mp)

med anledning av förs. 1997/98:TK1 Riksdagens arbetsformer


Den svenska för­valtnings­modellen med en hög grad av självständighet för myndigheterna återspeglas också i den statliga revisionens uppbyggnad. Konsekvensen av förvaltningsmodellen är förekomsten av oberoende revisionsmyndig­heter under såväl riksdagen som regeringen.

Riksdagens revisorer svarar för en del av kontroll­makten enligt grund­lagen och granskar ytterst på denna grund den statliga verksamheten på riks­dagens vägnar. Gransk­ningarna kan avse hela besluts- och verkställighetskedjan.

Regeringens revisionsorgan Riksrevisionsverket, RRV, har till uppgift att granska statlig verksamhet och härigenom bidra till en ändamålsenlig, säker och effektiv statlig för­valtning. Till skillnad från vad som gäller för Riks­dagens revisorer avser RRV:s granskningar inte hela beslutskedjan utan om­fattar verksamhet som är underställd regeringen. RRV är underställd regeringen och rapporterar till regeringen, medan Riksdagens revisorer har initiativrätt direkt i riksdagen.

Riksdagen har under 1990-talet gjort flera uttalanden om vikten av en starkare riksdags­revision. Även andra har påtalat behovet av att förstärka riks­dagens roll på revisionsområdet och Riksdagens revisorers ställning och resurser. Ekonomi­kommissionen föreslog år 1993 att Riksdagens revisorer borde ges större resurser och göras till ett av riksdagens viktigaste organ. Förvaltningspolitiska kommissionen före­slog i sitt slutbetänkande år 1997 en förstärkning av riksdagens kontrollerande roll med ett oberoende revisions­organ under riksdagen med uppgift att granska hela den statliga förvalt­ningen. Ett flertal myndigheter har i sina yttranden över Riksdagens revisions­ut­redning framhållit att riksdagens kontrollmakt bör förstärkas eller att Riksdagens reviso­rer bör ges ökade resurser.

I slutet av år 1990 tillsatte riksdagen en utredning, Riksdagsutredningen, som fick till uppgift att bl.a. undersöka frågan om hur en ökad samordning av utskottens och reviso­rernas verksamhet skulle kunna åstadkommas. Även Riksdagens revisorers gransk­ningsuppgifter och resurser skulle prövas.

Riksdagen uttalade år 1991 att riksdagen bör få ett ökat ansvar för den stat­liga revi­sionen. Riksdagsutredningen föreslog år 1993 en betydande ut­ökning av resurserna till Riksdagens revisorer. Riksdagen ställde sig år 1994 bakom de principer för en förstärk­ning av revisionen som utredningen före­slog. Men riksdagen ville inte då ta ställning till den slutliga omfattningen av utbygg­naden, utan beslöt i enlighet med KU:s förslag om en utbyggnad enligt etapp 1, dvs. motsvarande ca en tredjedel av vad utredningen för­ordat. Ett beslut om en ytterligare utbyggnad borde enligt utskottet föregås av en när­mare utredning, där också relationen och rollfördelningen mellan Riks­dagens revi­sorer och RRV borde behandlas.

Talmanskonferensen utvidgade på eget initiativ direktiven för den av riks­dagen be­ställda utred­ningen genom att också tillfoga frågor om ansvars­fördelningen mellan kanslipersonal och parlamentariker i revisionen och frågan om det lämpliga i att två parlamentariska organ, revisionen och ut­skottet, behandlade samma granskning. Direktiven kom därmed att ligga mycket nära regerings­formens 12 kap. 7 §, som stadgar att riksdagen utser revisorer att granska den statliga verksamheten.

Riksdagens revisionsutredning avslutade sitt arbete i oktober 1997. Ut­redningen var inte enig och den har inte remissbehandlats. Något mera genomarbetat ut­redningsmaterial presenterades inte. Notabelt är att den närmast berörda, Riksdagens revisorer, inte var företrädd i utredningen vare sig som sakkunnig eller expert.

Talmanskonferensen skriver i det nu aktuella förslaget:

Revisionsutredningen redovisar en splittrad bild av hur riksdagens revision av statsförvaltningen bör organiseras. De skilda uppfattningar som redo­visas gäller både grundläggande frågor om ett enhetligt eller delat huvud­manna­skap för den statliga effektivitetsrevisionen men också arbetsformerna för Riksdagens revisorer.

Det är uppenbart att utredningens resultat inte kan ligga till grund för en omfattande reform av Riksdagens revisorer.

Talmanskonferensen anger att frågan bör tas upp på nytt under nästa val­period, och något förslag finns således inte gällande revisionsverksamheten.

Innebörden av en sådan underlåtenhet att agera innebär att de frågor som Revisionsutredningen miss­lyckades med att bereda inte kommer att kunna tas upp till ny prövning förrän en god bit in i nästa mandatperiod, om ens då. En ny utredning bör för tids vinnande därför snarast komma till stånd.

De frågor som behöver utredas berör den samlade statliga revisions­verk­samheten. Konsekvensen av den svenska förvaltningsmodellen är före­komsten av obe­roende revisionsmyndig­heter under såväl riksdagen som regeringen. Dessa omständigheter ger olika alternativ för utredningsarbetet samtidigt som det av olika skäl bör hållas samman i en gemensam översyn. Vem som skall initiera en utredning och vilka översiktliga direktiv denna skall ha bör därför lämpligen avgöras av riksdagen i detta samman­hang.

Frågorna är av sådan art att de bör prövas inom ramen för en på sedvanligt sätt tillkallad parlamentarisk utredning. Utredningsuppgiften bör grundas i ett brett mandat med ett grundläggande syfte att analysera och forma den statliga revisionens roll. Utredningen bör se över den formella grunden för revisionen, som hänför sig till 1809 års grundlag, om den är ända­målsenlig mot bakgrund av ut­veck­lingen och de framtida behoven på revisionsområdet. Utredningen skall redovisa överväganden om det långsiktiga behovet av stat­lig revision och bedöma vilka resurser som behövs och hur de skall fördelas.

Det för Riks­dagens revisorer gällande regelverket är mycket detaljerat. Detta bör anpassas till behoven av att kunna tillgodose kraven på ett flexiblare arbetssätt och revisorernas möjligheter till att på ett ändamålsenligt sätt kunna samverka med utskotten i riksdagen i deras upp­följ­nings­verksamhet. Vissa andra frågor bör också ingå i utredningen, som anställ­nings­förhållanden m.m. för revisions­myndigheternas chefer.

Det är lämpligt att i arbetet också engagera kvalificerade sak­kunniga och experter. Det får förutsättas att sådant beredningsarbete utan något särskilt påtalande kommer att ske i god kontakt med berörda myndigheter.

Det kan inte uteslutas att prövningen kan leda till förslag om grundlags­för­änd­ringar. Det kan därför ta lång tid innan sådana förslag genomförs. Vissa frågors lösning saknar emellertid kopp­ling till grundlagen och de bör därför kunna tas fram till beslut snabbare och inom ramen för den av riksdagen tidigare uttalade förstärkningen av kapaciteten hos Riksdagens revisorer. Att inte nu inleda utredningsarbetet innebär att riksdagens uttalade krav på en effektivare revision inte kommer att kunna tillgodoses och att tid helt enkelt går förlorad.

Utredningen bör dock ges en tidsram som medger att arbetet med dessa såväl sakligt som politiskt svåra frågor kan bli ingående. Utgångspunkten bör vara att skapa en partipolitisk enighet. Den eventuella framtida avsaknaden av en sådan får givetvis inte innebära att en majoritet avstår från att lägga fram förslag. Resultatet av utredningsarbetet kan lämpligen komma att presenteras i delbetänkanden som remiss­behandlas.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av den statliga revisionens uppbyggnad och verksamhet m.m.

Stockholm den 30 mars 1998

Per Olof Håkansson (s)

Lars Bäckström (v)

Marianne Carlström (s)

Bengt Harding Olson (fp)

Lennart Brunander (c)

Ronny Korsberg (mp)

Anders G Högmark (m)

Elanders Gotab, Stockholm 2002