Motion till riksdagen
1997/98:K522
av Nils-Göran Holmqvist (s)

Synskadade och informationstekniken


Informationsteknikens utveckling har i flera fall inneburit en informationsrevolution för de synskadade som har tillgång till datorer. Flera har kunnat stanna kvar på arbetsmarknaden, ett tiotal dagstidningar kan läsas med hjälp av syntetiskt tal, en ny talboksteknik är under utveckling och så vidare.

Många myndigheter, institutioner och organisationer deltar framgångsrikt i denna utveckling inom sina respektive områden. Tyvärr sker det alltför sällan i samarbete. Det riskerar leda till att olika IT-system för synskadade utvecklas så att de inte med lätthet kan kombineras. Som exempel kan nämnas att helt olika läsprogram används för att göra dagstidningar respek­tive text-böcker läsbara för synskadade. Det innebär att läsaren måste lära sig flera olika program för olika typer av information, vilket försvårar för dem som inte är mycket datorvana. Initiativ behöver därför tas för samordning inom detta område.

Informationstekniken blir allt tillgängligare för allmänheten genom publika datorer på bl.a. bibliotek och medborgarkontor. En svårighet som då uppstår är att dessa inte är anpassade så att synskadade kan använda dem. Ett av skälen till detta är att man ofta inte har råd att finansiera inköp av de tekniska hjälpmedel som behövs inom ordinarie budget.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser så att även synskadade kan få tillgång till publika datorer på bibliotek och medborgarkontor.

Stockholm den 3 oktober 1997

Nils-Göran Holmqvist (s)

Gotab, Stockholm 2002