Motion till riksdagen
1997/98:K521
av Chatrine Pålsson m.fl. (kd)

Självständiga förtroendenämnder


Att stärka patienternas ställning är en utomordentligt viktig fråga för oss kristdemokrater. Det gäller vid sjukvårdsplanering, i val av behandlingsform och sist men inte minst i mötet mellan vårdpersonal och patient. Att patienten möts med respekt i hela vårdkedjan är oerhört väsentligt och kan i många fall vara avgörande för behandlingsresultatet. Det är avgörande för att en god vårdkvalitet ska kunna uppnås att patienten får vara i centrum.

I varje landsting finns en förtroendenämnd som har till uppgift att tillvarata patientens intresse. Förtroendenämnden skall främja kontakten mellan patienter och sjukvårdens verksamhet/personal. Ibland har också förtroendenämnderna ett ansvar mot en eller flera kommuner som i samarbete köper tjänster av landstinget.

Förtroendenämnderna väljs av landstingsfullmäktige men är direkt underställda landstingsstyrelsen. Därför kan inte nämndens arbete ske självständigt. Som jämförelse kan nämnas landstingets revision vilken lyder direkt under landstingsfullmäktige. Revisorerna är valda av landstings­fullmäktige. Enligt kommunallagen kapitel 9 arbetar revisionen i en oberoende ställning mot landstinget. Detta förhållande anses viktigt för att revisionen skall kunna fullfölja sitt uppdrag enligt kommunallagen och god ”revisionssed”.

Enligt många bedömare har inte förtroendenämnderna på grund av sin osjälvständighet möjlighet att fungera optimalt som företrädare för patienterna. Många upplever nämnden som företrädare för landstingets förvaltning.

Landstingsförbundet har helt nyligen tagit fram ett dokument med titeln ”Patientens möte med hälso- och sjukvården". Dokumentet är för närvarande föremål för beslut i de olika landstingen. I dokumentet (sid. 5) står det bland annat: "Förtroendenämndens kompetensområde måste bli väl känt så att de patienter som anser sig felaktigt behandlade söker sig till förtroende­nämnderna för att få hjälp och stöd".

För att garantera att patientens ställning stärks måste det finnas möjlighet för förtroendenämnderna att fungera självständigt. Därför anser vi kristdemokrater att en förändring i lagen måste göras. Vi anser att uppgifter som handhas av landstingens förtroendenämnder borde handhas på samma oberoende sätt som revisionen. För närvarande finns som sagt ingen självständighet likaså saknas ”jävsregel” gällande ledamots uppdrag i annan styrelse/nämnd liknande dem som finns för revisorer.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förtroendenämnderna i landstingen skall få en självständig ställning,

  2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i kommunallagen att förtroendenämndernas oberoende ställning klargörs.

Stockholm den 5 oktober 1997

Chatrine Pålsson (kd)

Åke Carnerö (kd)

Inger Davidson (kd)

Holger Gustafsson (kd)

Ingrid Näslund (kd)

Fanny Rizell (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Rolf Åbjörnsson (kd)